Programul Rabla 2025. Ghidul de finanțare va fi publicat în Monitorul Oficial
Ministerul Mediului a anunțat că Ghidul de finanțare pentru programul Rabla 2025 a fost transmis spre publicare în Monitorul Oficial. În cadrul acestui program, derulat de peste două decenii, au fost scoase din circulație peste un milion de autoturisme vechi din România.
Pentru ediția din acest an, valoarea ecotichetului acordat la achiziționarea unui vehicul electric urcă la 37.000 de lei, echivalentul a aproximativ 7.500 de euro.
„Prin acest program ne propunem să aducem pe străzile din România zeci de mii de autoturisme nou nouţe, mai puţin poluante. Dacă vă doriţi un motor mai curat, cu consum mai mic sau o maşină mai sigură, pregătiţi-vă să vă înscrieţi în Rabla 2025!”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Potrivit oficialului, cea mai importantă și așteptată schimbare adusă programului este majorarea valorii ecotichetului pentru autovehiculele electrice, care a fost majorată la 37.000 de lei, aproximativ 7.500 de euro.
„Sperăm ca anul acesta Programul Rabla să fie un program care să întreacă orice aşteptare, să bată orice alt record. O altă noutate este legată de modalitatea de înscriere”, a adăugat el.
Totodată, românii vor avea posibilitatea să se înscrie direct în aplicaţia Administraţiei Fondului pentru Mediu, eliminând necesitatea de a apela la dealeri sau alţi intermediari. Mai mult, voucherul obţinut va putea fi utilizat la orice producător auto, oferind astfel o flexibilitate sporită beneficiarilor programului.
„O altă noutate este bugetul record de 1,43 de miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât bugetul anului trecut, pe care ministrul Mediului spune că speră să îl epuizeze cât mai rapid pentru că va fi o singură sesiune”, a spus Mircea Fechet.
„Colegii de la AFM afirmă că, în ultimii 20 de ani, datorită programului pe care îl numim în continuare Rabla, probabil cel mai iubit de români, am casat peste 1 milion de autoturisme în România! O cifră absolut spectaculoasă! Aşadar, cu speranţa că în 2025 vom avea foarte mulţi cai putere verzi pe străzile din România, aştept cu nerăbdare aprobarea bugetului AFM, în şedinţa de guvern, şi îmi doresc foarte mult să putem spune cât mai repede ca s-au terminat banii,(…)”, a mai precizat oficialul.

Obiectivul principal al programului
Programul are ca obiectiv principal îmbunătăţirea calităţii mediului prin promovarea achiziţiei de autovehicule noi, mai puţin poluante şi cu o eficienţă energetică superioară. Acesta urmăreşte reducerea impactului negativ al poluării aerului asupra mediului şi sănătăţii publice, poluare cauzată în special de emisiile provenite de la autovehiculele uzate.
De asemenea, programul contribuie la prevenirea generării deşeurilor şi la atingerea ţintelor privind recuperarea şi valorificarea deşeurilor provenite din vehicule scoase din uz. Cu aplicabilitate la nivel naţional, programul are un caracter multianual, desfăşurându-se în perioada 2025–2030.
Finanţarea sa este asigurată din veniturile Fondului pentru Mediu, generate prin comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României în cadrul Uniunii Europene.
„În 2025, Programul Rabla intră într-o nouă eră a eficienţei şi accesibilităţii, prin lansarea unei noi aplicaţii digitale care simplifică procesul de înscriere şi reduce timpul de analiză a dosarelor. Aceste măsuri vin după consultări directe cu producătorii auto şi reconfirmă rolul programului Rabla ca un instrument vital pentru modernizarea parcului auto şi protecţia mediului”, a precizat Florin Bănică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Cuantumul ecotichetului
Cuantumul ecotichetului aferent Programului Rabla 2025 a fost stabilit după cum urmează:
- 10.000 lei (aproximativ 2.000 de euro) pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare pe GPL sau GNC) sau pentru o motocicletă;
- 12.000 lei (aproximativ 2.400 de euro) pentru un autovehicul nou echipat cu sistem de propulsie hibrid;
- 15.000 lei (aproximativ 3.000 de euro) pentru un autovehicul nou de tip plug-in hibrid sau pentru o motocicletă electrică;
- 37.000 lei (aproximativ 7.500 de euro) pentru un autovehicul nou 100% electric sau cu pilă de combustie pe bază de hidrogen;
- 120.000 lei (aproximativ 24.000 de euro) pentru achiziţia unui autovehicul nou plug-in hibrid sau 100% electric, în cazul în care beneficiarii sunt instituţii publice sau unităţi administrativ-teritoriale.
Cum te poți înscrie
Pentru a se înscrie în noul program Rabla, solicitanţii vor trebui să completeze o cerere într-o aplicaţie informatică gestionată de Administraţia Fondului pentru Mediu, încărcând toate documentele necesare, inclusiv dovezile de casare a unui autovehicul. Finanţarea va fi acordată în funcţie de bugetul aprobat.
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot solicita până la 25 de ecotichete într-o singură sesiune de înscriere, fără a fi necesară casarea unui vehicul uzat. În schimb, persoanele fizice pot solicita un maximum de 2 ecotichete pe sesiune, câte unul pentru fiecare autovehicul nou ce urmează să fie achiziţionat. Perioada totală de implementare este de 90 de zile de la obţinerea statutului de „beneficiar finanţare”.
În această perioadă, producătorii sunt obligaţi să emită factura electronică şi să o introducă în aplicaţie, precum şi să finalizeze formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou.
Înmatricularea permanentă este obligatorie
De asemenea, Fechet a precizat că este obligatorie înmatricularea permanentă a autovehiculului nou achiziţionat în cadrul programului, la autorităţile competente din România, pe numele beneficiarului, pe o perioadă de cel puţin 18 luni de la emiterea facturii.
„Prin excepţie, în cazul în care autovehiculele noi pentru care a fost acordată finanţarea sunt achiziţionate în sistem leasing, înmatricularea permanentă pe numele beneficiarului devine obligatorie la sfârşitul perioadei de leasing”, a adăugat Mircea Fechet.
De asemenea, este interzisă înstrăinarea autovehiculelor noi achiziţionate în cadrul programului, de către beneficiari, pe o perioadă de 18 luni de la data emiterii facturii, regulă ce se aplică inclusiv în cazul beneficiarilor care au achiziţionat vehiculele noi în sistem leasing, conform Ministerului Mediului.