Impozit de 50% în România! Unii români se vor vedea nevoiți să plătească impozit de 50% dacă fac acest lucru. Despre ce este vorba?
Statul vine cu o nouă majorare a impozitului, de această dată fiind vorba despre persoanele care au venituri nedeclarate. Autoritățile spun că românii la care se descoperă venituri din surse neidentificabile, impozitul va crește de la 16 procente la 50 de procente.
Totul este prevăzut în cadrul unui OG care se află chiar acum pe masa Ministerului de Finanțe.
Momentan, proiectul de OG nu este încă asumat în mod public, însă el prevede mai multe măsuri fiscale. Vorbim despre un impozit mai mare pentru acele venituri care provin din surse neidentificabile.
Astfel, OG arată că „orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 50% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor”.
Sume suplimentare pentru venituri nedeclarate
Prevederea se regăsește în capitolul din Codul fiscal referitor la veniturile din alte surse. Aceasta se referă la controalele Fiscului, care pot duce la stabilirea unor sume suplimentare care trebuie plătite atunci când sunt descoperite venituri nedeclarate.
De asemenea, reamintim că această lege nu se aplică momentan. Este mai întâi nevoie de adoptarea ei de către Executiv și, eventual, publicarea ei în Monitorul Oficial.
Mii de oameni cu venituri din OLX au fost verificate
ANAF a trecut la cea de-a doua etapă de verificare a persoanelor care au câștigat bani prin intermediul unor site-uri precum OLX. ANAF a emis avertismente pentru românii care au făcut comerț pe OLX. Aceștia au fost anunțați că trebuie să își plătească taxele. 8.000 de români sunt vizați de Fisc.
Începând cu luna iunie 2023, ANAF le trimite avertismente acestor persoane prin care îi informează cu privire la obligațiile fiscale dacă au obținut venituri din activități comerciale și nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale.
“În situaţia în care persoanele notificate nu își îndeplinesc obligaţiile fiscale, există posibilitatea de a fi supuse unor proceduri de control, respectiv de verificare documentară efectuată de inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală”, spune ANAF.