Nou ajutor pentru fermieri
Nou ajutor pentru fermieri. Aceștia și formele asociative vor putea solicita online fonduri europene pentru achiziționarea de tractoare, combine și alte utilaje agricole, cu valori maxime între 350.000 și 1,5 milioane de euro pe proiect.
Această oportunitate face parte din submăsura PNDR 4.1.1 – Investiții în exploatații agricole.
Începând cu data de 25 iunie 2024, ora 09:00, și până la 24 septembrie 2024, ora 16:00, se va deschide prima sesiune din anul 2024 pentru depunerea online a cererilor de finanțare în cadrul Măsurii 4 „Investiții în active fizice”, submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, componenta P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”.
Mai mulți bani pentru Creditul Fermierului
Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că bugetul schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului va fi majorat, crescând de la 1,4 miliarde de lei la aproape 2,05 miliarde de lei.
Programul va acoperi o mare parte din dobândă, iar sprijinul total pe care îl va primi un fermier se va ridica la 280.000 de euro într-un interval de cinci ani.
În prezent, Guvernul are în discuție un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea programului „Creditul Fermierului”. Această inițiativă propune majorarea bugetului și prevede extinderea termenului de depunere a cererilor până la 30 iunie, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2024, care a instituit schema de ajutor de stat „Creditul Fermierului”.
În cadrul acestui program, suma maximă de sprijin pe care o poate primi un fermier este de 280.000 de euro, acoperind costurile legate de ROBOR.
Programul „Creditul Fermierului” reprezintă o inițiativă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, destinată agricultorilor afectați de criza generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Lansat inițial în 2022, programul a fost extins și pentru anul 2024.
În acest an, guvernul reglementează programul prin intermediul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2024.
Schema de ajutor de stat „Creditul Fermierului” este administrată prin Fondul de Garantare a Creditului Rural și oferă beneficiarilor din sectorul agriculturii primare un sprijin financiar care acoperă costurile dobânzii. Acesta include componenta referitoare la ROBOR pentru o perioadă de creditare de până la 60 de luni, dar nu mai mult.
Limita maximă a sprijinului acordat este de 280.000 de euro pe beneficiar pentru toate ajutoarele de stat în conformitate cu Cadrul Temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat destinate sprijinirii economiei afectate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Mai multe puteți citi aici.