Veniturile realizate din jocuri de noroc, impozitate
Cu cât rămâi din banii câștigați la loto. Conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, veniturile realizate din jocuri de noroc sunt supuse impozitului pe venit. Acestea sunt definite în cadrul aceleiași legi ca reprezentând totalitatea sumelor obținute, a bunurilor sau a serviciilor primite în urma participării la activități de jocuri de noroc.
În acest context, jocurile de noroc sunt descrise ca fiind:
- acele activităţi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: se atribuie câştiguri materiale, de regulă băneşti, ca urmare a oferirii publice de către organizator a unui potenţial câştig şi a acceptării ofertei de către participant, cu perceperea unei taxe de participare directe sau disimulate, câştigurile fiind atribuite în baza regulamentului de joc aprobat de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, prin selecţia aleatorie a rezultatelor evenimentelor care fac obiectul jocului, indiferent de modul de producere a acestora;
- sau acele activităţi în care beneficiarii premiilor sunt stabiliţi pe baza rezultatelor unor evenimente sau concursuri ce se vor produce fără implicarea organizatorilor.
Loteria este inclusă, de asemenea, în categoria jocurilor de noroc, ceea ce înseamnă că premiile obținute din această activitate sunt supuse acelorași reglementări fiscale.
În funcție de ce se calculează impozitul?
Cu cât rămâi din banii câștigați la loto. Potrivit The Legal Badger, impozitarea câștigurilor este progresivă, fiind calculată în funcție de trei praguri distincte ale sumelor retrase din platforme online sau obținute prin agenții, după cum urmează:
- Pentru sume de până la 10.000 lei se aplică un impozit de 3%;
- Pentru sume cuprinse între 10.001 și 66.750 lei, se aplică impozit de 300 lei + 20% din diferența care depășește 10.000 de lei;
- Pentru sumele care depășesc pragul de 66.750 lei, impozitul datorat este de 11.650 lei + 40% din diferența care depășește 66.750 lei.
Suma de bani cu care rămâi
Cu cât rămâi din banii câștigați la loto. Pentru un câștig de 8.000 de lei, suma rămasă după impozitare va fi de 7.760 de lei, în timp ce pentru un premiu de 50.000 de lei, câștigul net se va reduce la 41.700 de lei.
Cele mai semnificative diferențe între câștigul brut și cel net apar în cazul premiilor de mari dimensiuni. De exemplu, un câștig de 1.000.000 de lei se va traduce, în final, într-o sumă netă de 615.050 de lei. În cazul unui premiu impresionant de 50.000.000 de lei, câștigătorul va rămâne cu puțin peste 30.000.000 de lei după deducerea impozitului.
Vestea bună este că impozitul va fi reținut la sursă, adică direct din suma câștigată, fiind achitat de organizatorul loteriei înainte ca premiul să ajungă la câștigător. Astfel, jucătorii nu vor avea nevoie să se preocupe de completarea declarațiilor fiscale.