Ce alegeri vor avea loc pe 4 mai 2025

Mihai Constantin a explicat că au fost emise două hotărâri de Guvern și o ordonanță de urgență. Hotărârile de Guvern, care au precedat ordonanța de urgență, stabilesc data alegerilor pentru 4 mai 2025, când vor avea loc alegeri prezidențiale și locale în anumite UAT-uri.

„Așadar, duminică 4 mai 2025 vor avea loc alegeri pentru președintele României, precum și alegeri parțiale și pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primarii din 17 comunități locale. Și acum precizările, pentru cele două scrutine va fi utilizată aceeași infrastructură electorală ca și în anul precedent, 2024, tocmai pentru asigurarea fluidității, transparenței și corectitudinii procesului de votare”, a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că, la propunerea Ministerului Finanțelor, plata personalului implicat în acest proces electoral va fi redusă cu 25%, în conformitate cu planul general de reducere a cheltuielilor publice propus de Ministerul Finanțelor.

„Rămân însă la aceeași parametri alocarea indemnizației de hrană zilnică, așa cum era prevăzută, dar indemnizația efectivă pentru a face parte dintr-un birou electoral sau pentru angajații MAI, MAE implicați în acest proces este redus cu 25%. Sunt stabilite termene și măsuri logistice privind înregistrarea legăturilor cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Aici lucrurile se desfășoară ca și până acum. Începând de săptămâna viitoare, după ce intră în vigoare ordonanța de urgență adoptată astăzi, cetățenii români din străinătate își pot declara la serviciile consulare române intenția de a vota prin corespondență. O altă particularitate a votului în străinătate, până acum votul, dacă ne aducem bine aminte”.

Mihai Constantin
Mihai Constantin (SURSA FOTO: Dreamstime)

Între ce ore se va desfășura votul

Acesta a menționat de asemenea, că dacă până acum, votul în secțiile de votare din străinătate începea la ora 12:00, ora locală, de data aceasta, va începe la ora 7:00 locală și se va încheia la ora 21:00 locală, atât vineri, cât și sâmbătă.

„Duminică, 4 mai, când se întâmplă votul și în țară, aici a intervenit o modificare care trebuie adusă, prin intermediul dumneavoastră, la cunoștința românilor care votează în străinătate. Duminică, votul începe în secțiile de votare din străinătate la ora 7:00 ora locală, dar se încheie fie la ora 21:00, ora locală, dacă ne aflăm pe meridianul care precede, da?, la est de România, s-a închis votul, cum se întâmpla și până acum, la ora 21:00, dar ce înseamnă la vest de România, pe celelalte fusuri orare?

Votul se va închide la ora 21:00, ora României. Asta înseamnă că, dacă mergem la o extremă în Statele Unite, la o secție de votare duminică, 4 mai, votul se va închide atunci când în România este ora 21:00”, a explicat Mihai Constantin.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, această măsură a fost adoptată la propunerea Autorității Electorale Permanente, pentru a elimina intervalul de timp în care votul putea fi influențat, atunci când acesta se închidea în România, dar rămânea deschis în străinătate, în secțiile de votare aflate pe fusurile orare vestice ale țării.

„Sper că am explicat destul de bine. Am să vă mai lămuresc încă o dată, dacă va fi nevoie. Există din nou o prevedere valabilă și în țară și în străinătate: la ora 21:00, când se închid urnele, este destul de probabil și clar posibil ca în secția de votare să existe oameni care doresc în continuare să voteze, dar și în afara secției de votare să existe cozi. S-au întâmplat, e posibil să se întâmple și acuma”, a spus el.

Mihai Constantin a precizat că, din punct de vedere legal, există posibilitatea ca votul în anumite secții de votare să fie prelungit cu maximum trei ore, până la miezul nopții, pentru a permite celor aflați în perimetrul secțiilor de votare să își poată exercita dreptul de vot.

Nouă prevedere privind realizarea publicității în campania electorală

De asemenea, a menționat că există o prevedere nouă față de alegerile prezidențiale din 2024, referitoare la măsuri privind desfășurarea campaniei electorale și realizarea publicității politice într-un mod transparent.

„Pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru președintele României din anul 2025, actorii politici asigură publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informații: o indicație că este vorba despre un material publicitar politic; identitatea sponsorului materialului publicitar politic respectiv, adică numele, adresă de email și, dacă este publică, o adresă poștală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, actorii politici asigură publicarea împreună cu fiecare material publicitar politic a următoarelor informații: o indicație că este vorba despre un material publicitar politic, identitatea sponsorului materialului publicitar politic respectiv, adică numele, adresă de email și, dacă este publică, o adresă poștală, iar, în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, adresa la care acesta își are sediul”, a explicat acesta.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menționat că, în funcție de caz, trebuie subliniat faptul că materialul publicitar politic a fost supus unor tehnici de vizare a unui public țintă sau de distribuire a materialelor publicitare.

„Ne referim acum, încerc eu să traduc, sper să nu fiu trădător în traducerea mea, e vorba de acei algoritmi care, calibrați în funcție de interesul unui diseminator de mesaje, se întâmplă în marketing în scop comercial, asta de ani buni de zile, să fie țintit și o anumită categorie socio-profesională din cadrul corpului de cetățeni cu drept de vot. Ei bine, dacă există o astfel de prelucrare, acest lucru trebuie precizat odată cu difuzarea materialului respectiv”, a afirmat el.

Potrivit lui Mihai Constantin, în funcție de caz, trebuie subliniat faptul că materialul publicitar politic a fost supus unor tehnici de vizare a unui public țintă sau de distribuire a materialelor publicitare.

„Evident, sunt multe întrebări care rezultă de aici de ordinul de aplicare practică, dar detalierea modului de promovare, distribuire, postare sau editare a materialelor publicitare politice se vor stabili prin hotărârile subsecvente emise de Autoritatea Electorală Permanentă și se vor regăsi centralizate într-un ghid al finanțării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale ale României din anul 2025, care va fi publicat în timp util. Vă readuc aminte perioada electorală – nu campania electorală – va începe pe 18 februarie 2025”, a spus acesta.

Ce sancțiuni riști dacă încalci prevederile

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că încălcarea dispozițiilor menționate anterior constituie contravenție, dacă fapta nu a fost comisă în condițiile în care ar putea fi considerată infracțiune, iar contravenția se sancționează cu amendă cuprinsă între 15.000 lei și 50.000 lei.

„Mai trebuie spus că există în derulare și va fi reglat mai intens, să spunem, în această perioadă electorală, și un mecanism de monitorizare a materialelor care vor fi publicate pe rețelele sociale.

Aceste sesizări, care pot veni și din afara sistemului de monitorizare, aceste petiții, aceste reclamații, cum vreți să le numiți, trebuie depuse la Birourile Electorale Centrale sau la Biroul Electoral Central, de fapt, și ele trebuie sesizate și puse pe circuit imediat pentru a fi verificate prin instrumente specifice de securitate cibernetică, dacă este cazul”, a spus acesta.