Schimbări în Marea Britanie. Antreprenorul extrem de bogat Bassim Haidar susține că locuirea la Londra a devenit un lux costisitor pe care nu mai poate să-l justifice.

În timp ce noul prim-ministru britanic, Keir Starmer, se stabilește în Downing Street nr. 10, Haidar explorează opțiuni de locuință în Grecia și Monaco. Acest lucru se datorează unei propuneri de reformare a sistemului de impozitare. Demersul ar putea transforma Marea Britanie într-o zonă „interzisă” pentru cei foarte bogați, conform afirmațiilor sale.

Reformarea sistemului de impozitare din Marea Britanie nu e privită cu ochi buni

Keir Starmer susține că reforma va face sistemul fiscal britanic mai echitabil și va contribui la finanțarea serviciilor publice extinse.

Deși Haidar este de acord cu unele dintre reforme, el crede că modificările propuse ar putea afecta negativ economia. Acest lucru s-ar putea petrece dacă antreprenorii internaționali aleg să plece din Marea Britanie. Sau există varianta să evite relocarea aici, subminând astfel reputația țării ca un hub pentru afaceri emergente.

Persoanelor foarte bogate puteau să fie scutite de impozite

În martie, guvernul conservator recent înlăturat a prezentat un plan surpriză pentru a elimina treptat regimul fiscal „non dom” din Marea Britanie. Este vorba de un regim vechi de secole care permite persoanelor foarte bogate să fie scutite de impozite pe veniturile obținute în afaceri internaționale.

În perioada premergătoare alegerilor din 4 iulie, partidul laburist condus de Keir Starmer a promis, de asemenea, eliminarea scutirilor permanente. Acestea permit persoanelor „non dom” – născute în afara Regatului Unit – să evite impozitarea activelor lor externe dacă le transferă într-un trust în termen de 15 ani de la mutarea în Marea Britanie.

Acum, după revenirea laburiștilor la putere, Bassim Haidar solicită lui Starmer și ministrului de finanțe, Rachel Reeves, să reevalueze aceste planuri. Haidar propune înlocuirea acestora cu o nouă taxă anuală, de șase cifre. Ea țintește persoanele cu o avere netă de peste 5 milioane de lire sterline (6,52 milioane de dolari).

Propunere de negociere cu milionarii despre reformele fiscale

Haidar estimează că o taxă anuală de 150.000 de lire sterline ar putea aduce încă 4 miliarde de lire sterline pe an la bugetul guvernului. Acest lucru ar urma să se facă fără a provoca un exod al celor bogați din Marea Britanie.

Haidar, cetățean libanez născut în Nigeria consideră că impozitarea puternică a averilor generate înainte de mutare este nedreaptă. El solicită guvernului să negocieze cu milionarii despre reformele fiscale, care ar putea afecta locurile de muncă din țară.

Organizații precum Patriotic Millionaires UK susțin introducerea unor taxe anuale pe avere pentru cei foarte bogați. De exemplu, o taxă de 2% pe averile de peste 10 milioane de lire ar putea aduce până la 24 de miliarde de lire pe an. Ea ar afecta aproximativ 20.000 de persoane.

Numărul de bogați din Marea Britanie va scădea cu 17%

Firmele de investiții și bancherii care servesc persoanele cu statut „non-dom” sunt în alertă pentru posibile schimbări fiscale.

UBS estimează că numărul de milionari în dolari din Marea Britanie va scădea cu 17%. Cifra lor va ajunge la aproximativ 2,5 milioane până în 2028.

În contrast, numărul de milionari în dolari din Statele Unite și Franța este prognozat să crească cu 16% până în 2028, în Germania cu 14%, în Spania cu 12% și în Italia cu 9%.