Românii vor plăti mai mult pentru ţigări, alcool, gaze, electricitate şi benzină de la 1 ianuarie ca urmare a majorării accizelor, calculate în funcţie de noul curs euro-leu valabil pentru 2010.
În fiecare an, accizele (exprimate în euro în codul fiscal) sunt recalculate pentru a lua în calcul fluctuaţiile cursului valutar. Cotaţiile luate în calcul sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene din data de 2 octombrie.
Anul acesta, este de aşteptat un curs de circa 4,2 lei pe euro, cu aproape 12,5% mai mare decât cel de anul trecut. Cursul luat în calcul la stabilirea accizelor pentru 2009 a fost de 3,7364 lei. Şi asta datorită fapului că, deşi primele efecte ale crizei economice începuseră să fie resimţite şi în România, leul nu înregistrase încă o depreciere foarte accentuată în faţa monedei europene.
Ce se scumpeşte şi cu cât
Preţul unui pachet de ţigări ar trebui să crească cu aproape 1,7 lei doar din cauza majorării accizelor. Pe de-o parte, creşterea cursului de la 3,74 la 4,2 determină un cost suplimentar de 12,4%. Pe de altă parte, accizele cresc de la 64 de euro la 74 de euro pe mia de ţigarete. La creşterea totală de 1,5 lei pe pachet se aplică şi TVA-ul, rezultând un volum al taxelor datorate cu 1,7 lei mai mare decât în prezent.
Statul accizează şi bauturile alcoolice şi, chiar dacă accizele, exprimate în euro, nu vor mai creşte de la 1 ianuarie, o scumpire a acestor produse va avea loc totuşi din cauza creşterii cursului leu-euro. Spre exemplu, vinurile spumante au o acciză de 34 de euro/hl, ceea ce, la un curs de 4,2 lei-euro, înseamnă 143 de lei pe hectolitru, cu 16 lei mai mult decât până acum. La un litru, ar rezulta deci o scumpire de 16 bani pe litru.
Pentru amatorii de spirtoase, statul percepe o acciză de 750 de euro pe hectolitrul de alcool pur. Aplicând noul curs, rezultă o creştere a accizei, în lei de 353 de lei la 100 de litri de alcool rafinat cu concentraţie de 100%. La o sticlă de votcă de un litru de concentraţie alcoolică 40% vom avea aşadar o scumpire de circa 1,4 lei.
Şi la combustibili vor exista efecte similare. Accizele cresc cu 12 euro la mia de litri. Din preţul la 3,7 lei pe litrul de benzină fără plumb, accizele reprezintă în prezent 1,5 lei. Din 2009, taxele vor fi majorate cu 0,25 bani pe litru – sumă pe care distribuitorii o vor transmite, cel puţin parţial şi în preţuri.
Electricitatea şi gazul pentru încălzire sunt de asemena produse accizabile. Majorarea accizelor nu va fi însă la fel de gravă pentru bugetele românilor, nivelul taxelor fiind redus: la electricitate de exemplu, accizele reprezintă sub 1% din factură.