Compania Hidroelectrica a încheiat cu patru bănci un protocol de finanţare a lucrărilor de construcţie a hidrocentralei de la Islaz, astfel încât să obţină fondurile necesare începerii proiectului, a declarat, vineri, ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu.
„Centrala este obiect de negociere cu BCR, BRD, Unicredit şi încă o instituţie financiară”, a spus Videanu. El a anunţat totodată că, săptămâna viitoare, va fi inaugurat proiectul hidrocentralei Cosmeşti-Movileni de pe rîul Siret, judeţul Vrancea.
„Se creează sub aspect logistic o oportunitate extraordinară pentru judeţele Olt şi Teleorman. Dunărea devine un brand european şi cel mai important culoar de transport al UE. Va fi culoarul cel mai facil din punct de vedere al accesibilităţii şi costurilor de transport, care va face ca tot ce va fi în jurul Dunării să reprezinte o mare oportunitate. Preluarea acestei facilităţi pe râul Olt – precizez că toate hidrocentralele vor avea ecluze astfel încât să fie navigabil -, pe lângă irigaţii, va avea şi un potenţial de producţie alimentară, având în vedere potenţialul agricol al celor două judeţe”, a spus Videanu.
Construcţia va începe la anul
Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a declarat agenţiei MEDIAFAX că lucrările de construcţie a hidrocentralei de la Islaz vor începe în 2010 şi urmează să fie încheiate într-un interval de patru ani, valoarea totală a investiţiei, care va fi acoperită de către Hidroelectrica în principal prin credite comerciale, fiind estimată la aproximativ 300 milioane euro.
El a arătat că fondurile aferente proiectului vor fi asigurate prin credite comerciale contractate de companie, eventual şi cu sprijinul constructorilor care vor derula lucrarea.
Proiect din 2003
Proiectul hidrocentralei de la Islaz a fost iniţiat în 2003, când a fost inaugurat amplasamentul, dar amânat timp de şase ani, motivul invocat pe parcursul timpului de către autorităţile locale fiind exproprierile şi numărul mare de autorizaţii necesare.În 2003, la momentul iniţierii proiectului, investiţia totală era estimată la 125 milioane dolari.
Hidrocentrala de la Islaz, aflată în proprietatea Hidroelectrica, este primul proiect de tip „greenfield” în domeniul amenajărilor hidroenergetice demarat în România după 1989.
Centrala va întregi sistemul de hidrocentrale dintre Slatina şi Dunăre şi va avea o putere instalată totală de 28,8 MW, urmînd să genereze o cantitate de energie electrică de circa 100 GWh/an. La aceasta se va adăuga o producţie de aproape 350 GWh/an, realizată prin pomparea apei din Dunăre.
SURSA:Mediafax