Cuomo a explicat că decizia sa se bazează pe 'riscurile pentru sănătate' reprezentate de această metodă. 'Impactul potenţial al fracturării hidraulice asupra apei, aerului, resurselor naturale, populaţiei şi serviciilor locale sunt importante', a scris el pe contul său de Twitter.
'Există o mulţime de semnale de alarmă şi întrebări la care încă nu s-au găsit răspunsuri', adaugă el.
Fracturarea hidraulică sau 'fracking' este o tehnică controversată pentru a extrage petrol şi gaze naturale în straturi de şist, notează AFP.
Ea a amplificat producţia Statelor Unite de gaze şi petrol din 2007, conducând astăzi, potrivit analiştilor, la o ofertă abundentă de ţiţei cu impact semnificativ asupra preţurilor petrolului.
În ultimii ani, peste 3.000 foraje au fost efectuate în Pennsylvania /est/, stat apropiat de New York, şi 15.000 în nordul Texasului /sud/, potrivit profesioniştilor din sector. Alte state care practică fracturarea la scară largă includ Dakota de Nord şi Dakota de Sud, în nordul SUA.
Dar, confruntate cu riscuri şi incertitudini provocate de această tehnologie, denunţată de grupurile de protecţia mediului, mai multe state, dintre care New York, au suspendat din precauţie autorizaţiile de foraj.
Apărătorii mediului denunţă efectele ei poluante asupra apei şi atmosferei în special.
'Cu acest anunţ, guvernatorul /Cuomo/ arată că a înţeles… şi dă dovadă de mult curaj… în legătură cu această problematică importantă', a salutat miercuri Kate Sinding, de la ONG-ul newyorkez Natural Resources Defence Council.
'Tot mai multe dovezi ştiinţifice arată că operaţiunile de fracturare hidraulică prezintă riscuri grave de sănătate', a adăugat ea.
La rândul ei, industria energetică a indicat că această interdicţie şi moratoriul care a precedat-o au făcut ca New York-ul să piardă locuri de muncă şi investiţii transferate statelor mai puţin discriminatorii.