Norma de ţigări care se acordă, potrivit OG 26/1994, unor categorii de personal din sectorul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale se va suprima, potrivit unui proiect legislativ care vizează descurajarea consumului de tutun, dar şi eliminarea cheltuielilor bugetare. Proiectul de lege, care are articol unic, prevede abrogarea Normei 13 - Norma pentru ţigări prevăzută în anexa 1 a Ordonanţei 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din
Norma de ţigări care se acordă, potrivit OG 26/1994, unor categorii de personal din sectorul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale se va suprima, potrivit unui proiect legislativ care vizează descurajarea consumului de tutun, dar şi eliminarea cheltuielilor bugetare.
Proiectul de lege, care are articol unic, prevede abrogarea Normei 13 – Norma pentru ţigări prevăzută în anexa 1 a Ordonanţei 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
Potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ, Norma 13 este norma de ţigări care se acordă studenţilor şi elevilor din academiile militare şi şcolile de maiştri militari şi subofiţeri.
Expunerea de motive arată că, având în vedere recomandările UE în domeniul prevenirii şi combaterii efectelor consumului de tutun, dar şi prevederile Directivei 37 din 2001 a PE şi Consiliului UE referitoare la limitarea consumului produselor de tutun, este imperios necesară compatibilizarea legislaţiei naţionale, în scopul protecţiei personalului şi menţinerii sănătăţii elevilor şi studenţilor.
Schimbările preconizate sunt nu doar cele legate de descurajarea consumului produselor de tutun, având în vedere potenţialul ridicat de creare a dependenţei mai ales în rândul tinerilor, dar şi eliminarea cheltuielilor bugetare destinate consumului produselor de tutun de către elevii şi studenţii din instituţiile de învăţământ din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Impactul financiar este, de asemenea, prevăzut în expunerea de motive. Astfel, iniţiatorii proiectului preconizează reducerea cheltuielilor de personal de 1905,4 mii de lei în 2010 şi o medie a sumelor economisite de 2321,54 mii lei pe an pentru următorii cinci ani.
Ordonanţa 26/1994 vizează persopnalul MApN, dar şi personalul MAI , Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, SRI, SIE, SPP şi STS.
SURSA: Mediafax