Scutirea condiţionată de impozit suplimentar pentru vânzarea combustibililor solizi
Scutirea condiţionată de impozit suplimentar pentru vânzarea combustibililor solizi. Ministerul Finanțelor propune excluderea, în anumite condiții, din sfera de aplicare a impozitului specific de 0,5% pe cifra de afaceri pentru contribuabilii care obțin venituri din vânzarea unor produse precum combustibili solizi, naftalină, ulei pentru încălzire, petrol lampant, hidrogen, produse lubrifiante și de răcire.
Această excludere vizează contribuabilii care desfășoară activități conform codurilor CAEN 4671 („Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate”), 4681 („Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate”) și 4730 („Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate”).
Totuși, prevederile nu se aplică celor care au activități secundare, precum extracția petrolului și gazelor naturale sau rafinarea petrolului.
„Pentru contribuabilii care au obţinut venituri din vânzarea combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante şi de răcire, în cadrul activităţilor desfăşurate potrivit codurilor 4671 – „Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”, respectiv 4681 – „Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”, 4730 – „Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate”/ „Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule”, se propune excluderea din sfera de aplicare, în anumite condiţii”, se arată într-un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor.
Modificările sunt menite să reducă sarcina fiscală
Scutirea condiţionată de impozit suplimentar pentru vânzarea combustibililor solizi. Ministerul Finanțelor a explicat că modificările referitoare la ICAS sunt menite să reducă sarcina fiscală și costurile de conformare pentru contribuabilii afectați.
Inițiativa vine în urma solicitărilor Camerei Consultanților Fiscali, care a cerut clarificări privind aplicarea acestui impozit suplimentar.
Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, a atras atenția asupra faptului că anumite coduri CAEN includ atât activități legate de combustibili gazoși și petrol, cât și produse precum lemn de foc, peleți, uleiuri lubrifiante și antigel, ceea ce poate genera confuzii.
Astfel, magazinele și service-urile auto care comercializează astfel de produse ar putea fi afectate de ICAS, deși nu activează direct în sectorul petrol și gaze naturale.
„Două coduri CAEN provoacă confuzie: 4671 şi 4730. Acestea includ, pe lângă activităţi de comerţ cu combustibili gazoşi şi pe bază de petrol, şi alte alte tipuri de combustibili sau produse derivate cu combustibili. Cu alte cuvinte, discutăm despre lemn de foc, brichete sau peleţi, naftalină, uleiuri lubrifiante, antigel, cărbune”, a susţinut Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, citat într-un comunicat transmis în 14 ianuarie.
Impozitul suplimentar a fost instituit la 1 ianuarie 2024 pentru contribuabilii cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro în anul precedent. Acest plafon a fost eliminat începând cu 1 ianuarie 2025, prin Legea nr. 290/2024, ceea ce extinde aplicabilitatea impozitului.
Taxe noi pentru marii contribuabili
În 2024 și 2025, statul a introdus patru taxe noi pentru companiile mari, ca măsură de combatere a deficitului bugetar excesiv. Astfel, din 1 ianuarie 2024, a fost impus un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu venituri de peste 50 de milioane de euro, în cazul în care impozitul de 16% pe profit era mai mic decât acest procent.
Tot de la 1 ianuarie, instituțiile de credit au fost supuse unui impozit suplimentar de 2% pe veniturile din dobânzi, dividende, taxe și comisioane, aplicabil peste impozitul pe profit. Conform Legii 296/2023, acest impozit se va menține la 2% până la sfârșitul anului 2025, urmând ca începând cu 2026 să scadă la 1%.
În paralel, pentru companiile din sectoarele petrol și gaze, a fost impus un impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri pentru întreprinderile cu venituri mai mari de 50 de milioane de euro, aplicat pe lângă impozitul pe profit. Aceste măsuri sunt parte dintr-un efort mai larg de echilibrare a bugetului național.