Ministerul Educației nu poate obliga elevii să returneze bursele de merit. Elevii care au beneficiat de burse de merit sau excelență în anul școlar 2024-2025 nu trebuie să restituie banii primiți. Tribunalul București a stabilit că adresele Ministerului Educației sunt simple documente informative, fără efect juridic.

Ministerul Educației nu poate obliga elevii să returneze bursele de merit

Elevii de clasa a V-a care au obținut burse de merit în baza premiilor câștigate la olimpiade și concursuri din ciclul primar nu vor trebui să returneze sumele primite. Reprezentanții mai multor școli ceruseră acest lucru pe baza unei adrese emise de Ministerul Educației.

Tribunalul București a clarificat însă că aceste adrese nu au caracter juridic. În hotărârea consultată de Edupedu.ro, instanța a precizat că documentele emise de minister nu constituie „acte administrative tipice sau asimilate, producătoare de efecte juridice”, conform Legii contenciosului administrativ (nr. 554/2004).

Este vorba despre bursele acordate începând cu 20 noiembrie 2024, pentru primele luni ale anului școlar, pe baza diplomelor obținute în anul precedent, când elevii se aflau în clasa a IV-a.

Caz concret: un elev exclus de la o competiție națională

Un exemplu relevant al acestei practici îl reprezintă cazul unui elev de gimnaziu care a contestat o adresă semnată de secretarul de stat Florian Lixandru.

Aceasta îl excludea de la Olimpiada de Securitate Cibernetică din 2024, deși elevul se calificase la etapa națională, având punctajul necesar și aprobarea inspectoratului școlar din București.

Tribunalul a decis că această adresă nu poate anula drepturile elevului, întrucât nu produce efecte juridice.

elevi, școală
SURSA FOTO: Dreamstime

Bursele, reglementate prin legislație clară

Potrivit legislației în vigoare, bursele pentru elevi sunt reglementate prin Ordinul Ministerului Educației nr. 5518/2024.

Prin urmare, o adresă emisă de Ministerul Educației sau de inspectoratele școlare nu poate modifica cadrul legislativ.

Drepturile actualilor elevi de clasa a V-a, care au obținut burse pe baza rezultatelor din anul anterior, sunt protejate prin legislația în vigoare.

Practicile ministeriale contestate de instanță

Instanța a atras atenția asupra practicilor Ministerului Educației de a emite adrese considerate directive obligatorii de către profesorii și directorii din școli.

În contextul acestei decizii, judecătorii au subliniat că aceste documente nu pot modifica prevederile legale sau metodologiile existente.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă adresa transmisă de Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Documentul menționa că elevii de clasa a V-a nu pot primi burse de merit pentru rezultatele din anul anterior, când se aflau în ciclul primar.

Tribunalul a stabilit că astfel de documente nu pot prevala asupra Metodologiei-cadru de acordare a burselor sau asupra altor acte normative în vigoare.

Decizia instanței subliniază clar faptul că adresele oficialilor din Educație nu pot produce efecte juridice asupra elevilor sau asupra drepturilor acestora.