Producatorii din industria alimentara anunta cresteri importante de preturi. Nivelul scumpirilor ar putea fi de 10-15%. Ei apreciaza o scadere a consumului, restrangerea pietei si inghetarea afacerilor. In industria alimentara sunt cele mai multe investitii private. Aceste companii nu se regasesc pe listele debitorilor Conel si Romgaz. Isi platesc la timp facturile. Nu acelasi lucru se poate spune despre industriile energofage. Alaturi de institutiile publice si de consiliile locale, acestea sun
Producatorii din industria alimentara anunta cresteri importante de preturi. Nivelul scumpirilor ar putea fi de 10-15%. Ei apreciaza o scadere a consumului, restrangerea pietei si inghetarea afacerilor. In industria alimentara sunt cele mai multe investitii private. Aceste companii nu se regasesc pe listele debitorilor Conel si Romgaz. Isi platesc la timp facturile. Nu acelasi lucru se poate spune despre industriile energofage. Alaturi de institutiile publice si de consiliile locale, acestea sunt, invariabil, debitoare fruntase. Datoriile industriei chimice la Romgaz sunt de 925.516 milioane lei. Producatorii din ramura spun ca, dupa ce ca nu sunt competitivi pe atat cat le-a mai ramas din piata externa, acum vor trebui sa creasca preturile de productie cu pana la 20%. Nici o vorba despre plata datoriilor restante. Aceeasi situatie si in cazul industriei metalurgice, ale carei datorii la Romgaz sunt de 193.045 milioane lei, al industriei energiei electrice, cu 337.583 milioane lei, al agriculturii, cu 130.472 milioane lei. Si lista poate continua. Rau-platnice sunt si regiile locale si intreprinderile de gospodarire comunala (159.168 milioane lei). Institutiile publice figureaza si ele pe lista. Ministerul Sanatatii are facturi restante de 7.404 milioane lei, Invatamantul 809 milioane lei, iar Armata de cateva zeci de miliarde. Toti acesti bani sunt istorie. Nu vor fi recuperati niciodata. Mai mult, se vor inmulti cu penalitatile aferente. Invocand un buget la limita subzistentei, toti acesti datornici sunt scuzabili, in ochii Conel si Romgaz.
Nu aceeasi regula se aplica intreprinderilor private. In cazul lor, tratamentul este clar. Ai plati restante, ti se taie curentul si gazele. Angajatii sectorului privat nu blocheaza sosele si nu organizeaza marsuri spre Capitala. Si chiar daca ar face-o, cum s-a intamplat cu taximetristii, spre exemplu, de ei nu se teme nimeni. Nu au de ales. La fiecare scadenta platesc factura intregii economii nationale.
Principalii debitori
ai Romgaz
1. Departamentul chimiei – 925.516 mil. lei
2. Departamentul energiei electrice – 337.583 mil. lei
3. Departamentul industriei metalurgice – 193.045 mil. lei
Principalii debitori
ai Conel
1. SIDEX Galati – 553 mld. lei
2. RADET – 418 mld. lei
3. FEROM Tulcea – 368 mld. lei