România beneficiază de bani din PNRR pentru renovarea clădirilor și instalarea sistemelor fotovoltaice
România beneficiază de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin Componenta C16, REPowerEU, Investiția 7. Această schemă de granturi, oferită sub formă de bonuri valorice, vizează îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor (AXA 1).
Scopul măsurilor de renovare și al instalării sistemelor fotovoltaice este reducerea consumului anual de energie primară cu cel puțin 30% față de starea anterioară renovării. Gospodăriile pot beneficia de un sistem fotovoltaic, inclusiv de stocare, în limita a 20.000 de euro fiecare. Bugetul total al schemei este de aproximativ 300.000.000 euro, destinat pentru 14.851 de locuințe.
Categoriile de activități eligibile finanțate prin voucher, în cadrul acestui apel de proiecte, sunt:
- Izolarea termică a pereților exteriori și a fațadei, inclusiv lucrări de finisare; înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși; izolarea termică a acoperișului și/sau a planșeului.
- Instalarea sistemelor fotovoltaice de generare a energiei electrice, cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW, pentru consum propriu, care sunt conectate la rețeaua națională de distribuție.
- Realizarea Raportului de expertiză tehnică a clădirii, realizarea Raportului de audit energetic, întocmirea Certificatelor de performanță energetică (inițial și final).
Pentru faza 1, care începe pe 24 octombrie 2024, beneficiarii finali sunt persoanele fizice sau familiile. Acestea au nevoie de măsuri de protecție socială din cauza problemelor de sănătate, vârstei, veniturilor insuficiente sau izolării de sursele de energie.
Pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minime, aceste persoane trebuie să primească consiliere și îndrumare. De asemenea, trebuie să depună cereri la Ghișeele unice de eficiență energetică (GUEE). Aceste ghișee naționale ar fi trebuit să fie înființate de Consiliile Județene, conform OUG nr. 92/28.06.2024.
Pentru sistemul fotovoltaic sunt acceptate panouri de mică putere și eficiență scăzută
În ceea ce privește sistemele fotovoltaice, similar cu Programul Casa Verde 2024, sunt acceptate panouri de mică putere și eficiență scăzută, conform tehnologiilor din urmă cu 15 ani.
De asemenea, se menționează că se pot utiliza acumulatori Plumb-Acid, o tehnologie care există de 165 de ani și poate fi toxică în anumite condiții. Aceștia pot elibera gaze dăunătoare, cum ar fi dioxidul de sulf (SO₂) sau alte gaze sulfuros, în cazul în care bateria este deteriorată sau supraîncărcată.
„Aceste gaze sunt toxice și pot cauza iritații la nivelul căilor respiratorii și al ochilor în spații neventilate.
Un alt pericol care poate apărea la aceste tipuri de acumulatori este emanația hidrogenului (H₂) – gaz extrem de inflamabil, produs atunci când bateria este încărcată. Dacă se acumulează în spații închise, poate reprezenta un risc de explozie”, a declarat Dan Pîrșan, Președintele Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie.
Ghidul realizat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu clarifică dacă noii beneficiari ai sistemelor fotovoltaice sunt considerați prosumatori.
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie (A.P.C.E.) se opune instalării acumulatorilor în locuințele românilor, precum și utilizării panourilor cu tehnologie învechită, finanțate din fonduri europene. A.P.C.E. își oferă expertiza gratuit pentru a sprijini viitorii prosumatori și pentru a propune Ministerului îmbunătățiri tehnice la acest ghid.