Legislaţia referitoare la procedurile de intrare în insolvenţă, abia modificată anul trecut, ar putea suferi noi schimbări în viitor, deoarece statul a semnalat că pierde sume importante de bani la buget din cauza intrărilor abuzive în insolvenţă. Analizarea noilor schimbări a fost dezvăluită azi, la TaxEU Forum, de către Maria Vizoli, director pe legislaţie TVA în cadrul Ministerului de Finanţe.
„Am trimis solicitări către Ministerul Justiţiei pentru schimbarea Legii insolvenţei, întrucât se intră prea uşor în insolvenţă, iar statul pierde mulţi bani la buget din această cauză”, a declarat Mariana Vizoli.
Legea 86 din 2006, referitoare la procedurile de intrare în insolvenţă a fost modificată în mai 2012, cu aplicabilitate din 1 februarie 2013.
Deşi s-au înregistrat tot mai multe insolvenţe de la un an la altul, statul pare că a observat destul de târziu că multe firme apelează la intrarea în insolvenţă într-un mod abuziv, pentru a scăpa de plata obligaţiilor la buget.
Insolvenţele abuzive creează probleme serioase şi partenerilor de afaceri ai companiilor care apelează la această practică. De exemplu, o companie care are facturi neplătite de o firmă care a intrat în insolvenţă, nu numai că are şanse mici să îşi mai recupereze banii, dar legislaţia nu îi permite deducerea TVA pentru acele facturi decât după ce s-a încheiat procedura falimentului printr-o hotărâre judecătorească definitivă.