Sprijin financiar pentru cuplurile defavorizate „mamă – nou-născut”
Sprijin financiar pentru mii de mame. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) lansează apelul de proiecte non-competitiv „sprijin pentru cuplurile mamă – nou-născut defavorizate”.
Vor fi acordate tichete electronice în valoare de 2.000 de lei pentru achiziționarea de produse de îngrijire pentru bebeluși. Sprijinul financiar este însoțit de măsuri auxiliare de consiliere și educație sanitară pentru îngrijirea bebelușilor.
Grup țintă sunt mamele din medii defavorizate. Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 prevede o țintă estimativă de 15.000 de cupluri defavorizate „mamă – nou-născut” per an, proveniți din medii dezavantajate din punct de vedere socio-economic.
Autoritatea de Management pentru Programul Incluziune și Demnitate Socială (PoIDS) din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat deja ghidul solicitantului „sprijin pentru cuplurile mamă – nou-născut defavorizate”, apel non-competitiv finanțat din Prioritatea P10 Ajutorarea persoanelor defavorizate (sprijin pentru cele mai defavorizate persoane în cadrul obiectivului specific prevăzut la articolul 4 alineatul (1) litera (m) din Regulamentul FSE+ (ESO.4.13), Obiectiv specific: ESO4.13. Reducerea deprivării materiale.
Sistemul informatic MySMIS2021 se va deschide la data de 11 iulie 2024, ora 16:00. Se va închide la data de 11 septembrie 2024, ora 16:00.
Mamele minore vor putea decide singure în relațiile lor cu statul român
În mai 2024, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care permite mamelor minore de peste 16 ani să ia decizii în numele lor și al copilului lor în ceea ce privește interacțiunile lor cu instituțiile statului român.
Ele vor fi în măsură să încheie documente cu caracter medical și administrativ în legătură cu îngrijirea/dezvoltarea copilului lor. În adiție, ele vor putea să ia decizii referitoare la obținerea unor beneficii financiare, cum ar fi alocația de stat și indemnizația lunară pentru creșterea minorului. Aceste fonduri vor fi disponibile la cererea lor.
Noi programe pentru mamele singure
De altfel, „Asociația Sprijin pentru Mame” derulează până în mai 2025 un proiect dedicat mamelor singure din România. Numele proiectului este „S.T.E.P. – Single-parent Training and Empowerment Program”. Este finanțat prin programul Erasmus+. Se desfășoară în parteneriat cu organizația Cultiv Associação de Ideias para a Cultura e Cidadania din Portugalia.
Proiectul respectiv își propune crearea unui program mixt de educație socio-emoțională pentru 40 de părinți singuri din România și Portugalia, format din module teoretice educative și ateliere practice nonformale.
Scopul este de a le dezvolta abilitățile de înțelegere și gestionare a emoțiilor și a stresului, de a asigura o relaționare mai bună cu propriul copil și cu cei din jur și de a îmbunătăți astfel calitatea vieții părinților singuri.