Guvernul polonez a declarat astrăzi că are în plan să acopere nevoia de bani a administraţiei cu sume provenite din privatizări. Planul executivului de la Varşovia este de a obţine până în 2010 36,7 miliarde zloţi (8,6 miliarde euro).

Mutarea poate părea una riscantă, având în vedere că Polonia vrea să vândă şi companiile de utilităţi, precum şi toate minele de cupru (compania KGHM). Dacă acest proiect se va finaliza, procesul de privatizare din Polonia va fi astfel încheiat.

Comparativ cu România, a cărei economie scade văzând cu ochii, Polonia are probleme puţin diferite. Economia scade uşor, fără a fi nevoie de un împrumut FMI. O problemă mai specială este datoria publică ca, potrivit normelor europene, nu trebuie să depăşească 60%. În Polonia a atins deja 50%.

Comparativ cu anii trecuţi, când a avut o abordare mai precaută, acum, statul polonez doreşte să vândă şi toate pachetele minoritare de acţiuni pe care le deţine la companii privatizate anterior, precum compania de telefonie TPSA (pachet majoritar deţinut de France Telecom) şi banca Pekao (pachet majoritar deţinut de Unicredit). De exemplu, anul trecut statul a vândut pachete de acţiuni de 2,4 miliarde zloţi (563 milioane euro).