Statul prelungit pe scaun poate sabota sănătatea, chiar dacă sunteți tânăr și faceți mișcare

O nouă cercetare realizată de Universitatea din Colorado Boulder și Universitatea din California Riverside a constatat că generația Millennials petrece peste 60 de ore pe săptămână stând jos, ceea ce le poate crește riscul de boli de inimă și poate accelera alte semne ale îmbătrânirii.

Studiul, la care au participat peste 1000 de foști sau actuali rezidenți din Colorado, inclusiv 730 de gemeni, a constatat că respectarea recomandărilor minime de activitate fizică de 20 de minute pe zi de exerciții moderate nu este suficientă pentru a contracara pericolele pe care le presupune petrecerea majorității orelor de veghe în scaun.

Cercetarea sugerează că, pentru a reduce riscul de îmbătrânire prematură la vârsta adultă timpurie, ar putea fi necesar să se stea mai puțin pe parcursul zilei, să se facă mai multe exerciții fizice viguroase sau o combinație a ambelor. Autorii au analizat date de la participanți cu vârste cuprinse între 28 de ani și 49 de ani, cu vârsta medie de 33 de ani, din studiul Colorado Adoption/Twin Study of Lifespan al CU privind dezvoltarea comportamentală și îmbătrânirea cognitivă (CATSLife), care a urmărit gemeni și persoane adoptate încă din copilărie.

Cu cât cineva stătea mai mult, cu atât arăta mai bătrân

Studiul a constatat că, cu cât cineva stătea mai mult, cu atât arăta mai bătrân. Iar adăugarea unei mici activități moderate pe lângă o zi lungă de stat pe scaun nu a avut niciun efect de atenuare a acestor efecte. De fapt, adulții tineri care stăteau 8,5 ore pe zi și făceau exerciții fizice la nivelul sau sub nivelul recomandat în prezent puteau intra în categoria „risc moderat până la ridicat” pentru boli cardiovasculare și metabolice.

Adăugarea unei activități viguroase a avut un efect de tamponare, dar chiar și activitatea viguroasă nu a putut tampona complet efectele negative ale șederii prelungite. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că înlocuirea șezutului cu exerciții fizice pare să funcționeze mai bine pentru îmbunătățirea colesterolului decât simpla adăugare de exerciții fizice la o zi întreagă de șezut.

În concluzie, cercetătorii sugerează să încercați să le faceți pe amândouă. Luați pauze și organizați întâlniri de mers pe jos pentru a reduce timpul petrecut stând jos la serviciu. Dacă este posibil, faceți ceva care să vă scoată din tiparele de respirație obișnuită timp de cel puțin 30 de minute pe zi sau fiți un „războinic de weekend”, făcând antrenamente mai lungi și mai energice atunci când puteți.

Studiul speră să servească drept îndemn la acțiune pentru factorii de decizie să revizuiască orientările privind activitatea fizică și să precizeze cât de mult este prea mult -vorbind despre statul jos. Tinerii adulți sunt încurajați să ia acum măsuri care le-ar putea modela viitorul, construind obiceiuri care vor fi benefice sănătății pe termen lung.