Statul „pune tunurile” pe companiile din energie! De ce vrea să le amendeze. Sistemul energetic, în pericol!

După ce a suprataxat companiile din energie prin OUG 114/2018, statul le pregăteşte o altă "surpriză usturătoare".

În aplicarea cadrului de reglementare prin care au fost stabilite obligații ferme pentru operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari pentru realizarea investițiilor asumate, aceștia au transmis la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) planurile de investiţii pentru anul 2019.

Astfel, dacă operatorii de distribuţie energie nu vor realiza cel puţin 95% din investiţiile asumate în acest an, riscă amenzi între 5% și 10% din cifra de afaceri realizată din activitatea de distribuție a energiei electrice. 90% din investiţii merg în rețeaua electrică de distribuție, în lucrări de retehnologizare care ar trebui să reducă pierderile proprii tehnologice și îmbunatățirea calității serviciului, dar și lucrări pentru extinderea de rețea.

„Din situațiile transmise, rezultă că cei opt operatori concesionari si-au propus să realizeze investiții în valoare totală de circa 1,6 miliarde lei”, a informat marţi ANRE.

Acest efort investițional va ținti, în proporție de 90%, rețeaua electrică de distribuție, în care se vor realiza lucrări de retehnologizare constând în înlocuirea echipamentelor uzate fizic și moral, lucrări pentru reducerea pierderilor proprii tehnologice și îmbunatățirea calității serviciului, precum și lucrări pentru extinderea de rețea. Un segment semnificativ din investiții este dedicat implementării de sisteme de măsurare inteligentă, pentru care operatorii au alocat o valoare totală de circa 75 milioane lei, ceea ce reprezintă un procent de 6% din valoarea investițiilor programate în anul 2019.  

„Operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari au obligația realizării a cel puțin 95% din valoarea planului anual de investiții asumat și aprobat de ANRE. Menționăm că nerealizarea planului anual de investiții se sancționează contravențional cu amendă, care poate fi un procent situat între 5% și 10% din cifra de afaceri realizată din activitatea de distribuție a energiei electrice”, arată ANRE în comunicat.

Începând cu anul 2018, autoritatea de reglementare a întărit controlul asupra activității investiționale în domeniul rețelelor electrice de distribuție, astfel încât să se înregistreze o îmbunatățire reală a eficienței, fiabilității și siguranței în funcționare a acestora, reflectată în creșterea nivelului de performanță a serviciului de distribuție a energiei electrice.

Astfel, planurile de investiţii pentru acest an ale companiilor arată astfel:
E-Distribuție Muntenia: 310.473.145 lei
E-Distribuție Banat: 170.495.566 lei
E-Distribuție Dobrogea: 129.598.767 lei
Distribuție Energie Oltenia: 212.542.030 lei
Delgaz Grid: 148.648.067 lei
Electrica Distribuție Muntenia Nord: 212.043.469 lei
Electrica Distribuție Transilvania Nord: 196.058.864 lei
Electrica Distribuție Transilvania Sud: 200.000.000 lei

„Investițiile în infrastructura de distribuție rămân o prioritate pentru Grupul Electrica, așa cum au fost și în ultimii ani. Și în anul 2019, Electrica va continua planul de investiții ambițios în aria de distribuție. Față de nivelul minim de investiții impus de ANRE prin metodologia de distribuție, respectiv cel puțin nivelul amortizării reglementate, Electrica are planificate puneri în funcțiune de investiții în 2019 cu peste 43% mai mult. Vorbim despre peste 600 milioane lei puneri în funcțiune de investiții la nivelul celor trei operatori de distribuție din cadrul Grupului pentru anul 2019, investiții care vor avea ca efect îmbunătățirea calității serviciilor pe care le asigurăm”, a declarat Corina Popescu, director general Electrica.