Listările întârziate pe care Ministerul Economiei a anun-ţat că intenţionează să le facă ar putea fi îngreunate de decalajul în creştere al economiei autohtone şi de riscurile asociate.

Vestea că Ministerul Economiei ar putea lista la BVB un pachet minoritar de la Romgaz şi ar putea derula oferte publice secundare pentru Transgaz şi Transelectrica este foarte bună pentru piaţa de capital. Un lucru esenţial par însă să nu-l înţeleagă guvernanţii noştri: toate aceste lucruri se fac în timp, au nevoie de multe luni de zile înainte de a deveni tranzacţionabile şi chiar de mai multe pentru momentul în care banii vor intra efectiv în conturile vânzătorului.

Dacă intenţia de a lista o parte dintre companiile încă deţinute de stat ar fi adevărată, atunci ar trebui să auzim şi despre rapoarte de audit începute, intermediari selectaţi etc. În absenţa acestor lucruri esenţiale pentru o listare, declaraţiile miniştrilor rămân doar vorbe. Iar valorificarea activelor statului prin privatizare parţială, aşa cum face Polonia spre exemplu, se amână cu cel puţin un an.

Raport negativ pentru Transelectrica

Mai mult decât atât, nici conjunctura pieţei nu ar fi extrem de favorabilă în prezent, respectiv în a doua jumătate a anului. Transelectrica (simbol bursier TEL), spre exemplu, a fost afectată de ciclul economic, în ciuda faptului că face parte din categoria societăţilor defensive, iar profitul net aferent anului trecut a scăzut cu 85% faţă de 2008. Cifra de afaceri s-a diminuat cu 18% în aceeaşi perioadă.

Calculând prin metoda Discounted Dividend, analiştii de la Tradeville au dat ca ţintă de preţ pentru acţiunile TEL suma de 12 lei, cu mai mult de 25% sub cotaţia de joia trecută. La sfârşitul primului trimestru, „Transelectrica avea datorii pe termen lung de 956 milioane lei, iar plata dobânzii acestor împrumuturi a fost în fiecare din ultimii trei ani mai mare decât dobânzile încasate de la societăţile subsidiare, ceea ce face ca rezultatul din operaţiuni financiare să fie negativ“, se arată în raportul Tradeville.

Sezonul de raportare a rezultatelor din primul semestru devine astfel foarte important, atât la noi, unde aşteptările negative pentru a doua parte a anului ar putea fi compensate de cifrele pozitive din prima parte, cât şi pe pieţele internaţionale, unde indicatorii macroeconomici slabi ar putea fi îmbunătăţiţi de câştiguri mai mari decât cele prognozate. „În scenariul de bază, ne aşteptăm la un sezon puternic de câştiguri, iar pentru suprize în partea superioară a zonei financiare ar trebui să ne uităm la sectoare precum bunurile de lux, industriile şi tehnologia“, spune Christian Tegllund Blaabjerg, Chief Equity Stategist la Saxo Bank, vorbind despre pieţele dezvoltate.

Decalaje economice în creştere

Brokerii iau în calcul şi varianta unei evoluţii a pieţei autohtone asemănătoare cu cea de anul trecut. Aceasta ar însemna o revenire a bursei în următoarea perioadă, cel puţin până la prezentarea cifrelor aferente trimestrului al treilea. Pentru aceasta însă, este nevoie şi de o revenire a pieţelor externe, care decoamdată se lasă aşteptată.

Analiştii de la X-Trade Brokers consideră însă că decalajele economice dintre statele europene s-ar putea accentua, în principal din cauza modului diferit de combatere a crizei. „România va avea de recuperat mult mai mult decât avea în 2008 pentru a se apropia de mediile europene, iar politicile macroeconomice vor trebui să fie recalibrate pentru a face faţă noilor provocări“, spune Victor Safta, director general X-Trade Brokers România. Ceea ce ar putea trage înapoi şi piaţa de capital, iar aceasta înseamnă necesitatea unor câştiguri mai mari din aprecierea cotaţiilor, menite să acopere nivelul riscului asociat cu bursele mici şi foarte puţin dezvoltate.

12 lei este cotaţia ţintă pentru titlurile Transelectrica în raportul Tradeville, ceea ce indică o scădere de peste 25% faţă de cotaţia de săptămâna trecută