UPDATE Statul român a căzut la pace cu Rompetrol. Kazahii vor prelua o parte din acţiuni

Autoritățile române au semnat un memorandum cu reprezentanții grupului petrolier deținut de KazMunaiGas referitor la închiderea disputei privin conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român.

Conform unui comunicat al grupului Rompetrol, compania petrolieră va răscumpăra doar o parte din pachetul de acţiuni deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare (44,69%), statul urmând să fie în continuare un acţionar semnificativ al companiei din judeţul Constanţa.
Nici oficialii statului, nici reprezentanţii companiei petroliere, nu au comunicat detalii despre pachetul de acţiuni pe care îl va răscumpăra Rompetrol, nefiind dezvăluită nici valoarea tranzacţiei.

UPDATE

În discuţiile cu FMI, oficialii de la Finanţe au estimat că vor obţine pe acţiunile deţinute de stat la Rompetrol cel puţin 160 de milioane de euro. Reprezentanţii grupului Rompetrol nu au putut confirma, dar nici infirma dacă valoarea tranzacţiei va fi construită pe planul estimat de Ministerul Finanţelor Publice.

"Ambele părți și-au arătat deschiderea de a stabili un parteneriat pentru dezvoltarea sectorului energetic din România, dar și a rolului acesteia în regiunea Mării Negre și Uniunea Europeană. Prin obiectivele și beneficiile acestui parteneriat se numără diversificarea surselor de aprovizionare cu țiței atât a României, cât și a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar și stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investiții, cu un impact direct în economia României" se arată în comunicatul remis de Rompetrol.

În urmă cu două zile, premierul Victor Ponta a declarat că speră ca până luni, 18 februarie, să ajungă la un acord cu Rompetrol. “Este un proces pe rol. Luni, este noul termen. Oferta celor de la Rompetrol era greu acceptabilă de autorităţile române. Acum sunt negocieri. Dacă ajungem până luni la o înţelegere, cu atât mai bine. Dacă nu, decide instanţa. În funcţie de decizie, pot apărea şi alte repercusiuni. Sper că putem să ajungem la un acord benefic, atât pentru stat, cât şi pentru Rompetrol”, a afirmat Victor Ponta, citat de Agerpres.

"Forma finală a înțelegerii va fi finalizată în perioada următoare, după stabilirea și avizarea tuturor detaliilor tehnice și comerciale, dar și după aprobarea acestora de către autoritățile de resort și de către Consiliul de Adminstrație al companiei naționale de țiței și gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, unicul acționar al Grupului Rompetrol" se mai arată în comunicatul companiei petroliere.

Statul român deţine în prezent, prin Ministerul Finanţelor Publice, 44,69% din acţiunile companiei Rompetrol Rafinare după ce, în 2010, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Rompetrol a decis conversia în acţiuni a unor datorii către stat ale companiei. În Hotărârea AGA din 30 septembrie 2010, a fost aprobată majorarea capitalului social al companiei cu 1,9 miliarde lei, emiterea de noi acţiuni şi atribuirea acestora, în mod direct către stat, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice.

În anul 2003, statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, a subscris obligaţiuni emise de societatea Rompetrol Rafinare Constanţa în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând taxa pe valoarea adăugată, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorările de întârziere, dobânzile, penalităţile şi penalităţile de întârziere – datorate şi neachitate de către companie. Scadenţa pentru răscumpărarea obligaţiunilor a fost stabilită pentru 30 septembrie 2010, dată la care AGEA Rompetrol rafinare a decis majorarea capitalului societăţii cu 1,971 miliarde de lei.
"Apreciem deschiderea şi înţelegerea Guvernului României în identificarea şi adoptarea rapidă a unei soluţii benefice ambelor părţi, un pas necesar pentru dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Kazahstan. Soluţia ne permite acum să ne concentrăm pe extinderea Grupului Rompetrol în regiunea Mării Negre, dar şi consolidarea acestuia drept o platformă de dezvoltare a activiăţilor KazMunaiGas şi a prezenţei Kazahstanului în UE", a declarat în comunicat, Daniar Berlibayev, prim-vicepreşedinte a Boardului KazMunaiGas, compania naţională de petrol şi gaze a Kazahstanului.