În cadrul podcastului EVZ Play, jurnaliștii Victor Ciutacu, Robert Turcescu și Mirel Curea au vorbit despre activitatea companiei OMV Petrom, multinaționala căreia, conform jurnaliștilor, statul român îi lasă mână liberă mai mult decât prevede legea.
Compania austriacă OMV Petrom a remis recent un comunicat de presă, potrivit căruia, societatea nu îndeplinește criteriile pentru a vira către bugetul de stat taxa de solidaritate impusă de Guvernul României.
Specialiștii de la Ministerul de Finanțe au găsit însă o „portiță” pentru a-i obliga pe cei de la OMV Petrom să plătească „taxa de solidaritate”. OUG-ul respectiv va fi modificat în Parlament, astfel încât să includă și companii precum Petrom. Modificările vin în plus față de prevederile din Regulamentul European, care au fost transpuse în OUG. Amendamentele, conform surselor din coaliție, vor face imposibil ca OMV Petrom să evite plata taxei de solidaritate.
Mirel Curea: PSD are un dublu standard în scandalul OMV
Totuși, conform realizatorului Robert Turcescu și invitaților săi în podcastul EVZ Play, jurnaliștii Mirel Curea și Victor Ciutacu, anunțurile autorităților sunt de ochii lumii. Așadar, statul ar închide ochii oferind OMV Petrom tertipuri perfect legale de a eluda taxa de solidaritate.
În context, jurnalistul Mirel Curea a evidențiat că PSD are un dublu standard în scandalul OMV. Conform acestuia, ar fi fost normal, dacă ținem cont că PSD e un partid de stânga, ca „pesediștii să se lege cu lanțuri de Ambasada Austriei”. Jurnalistul a dezvăluit că în ambele partide principale ale coaliției, PSD și PNL, există înțelegerea tacită de a fi acoperit rolul dubios al ministrului Energiei, Virgil Popescu trimis de PNL, în contextul relației statului român cu OMV Petrom.
Statul român a găsit o portiță de scăpare
Victor Ciutacu a apreciat faptul că austriecii au dovedit că se pricep la făcut bani, însă statul român le oferă o uriașă fereastră de oportunitate, de care OMV nu se bucură în alte țări membre Uniunii Europene.
„De ce în alte țări OMV nu reușește să se strecoare? La noi mereu se găsește o portiță de scăpare (…) S-a domolit și boicotul (n.red. – împotriva companiilor și produselor austriece, în urma refuzului care a dus la neintrarea Românei în Spațiul Schengen)”, a remarcat Robert Turcescu.
„Are vreun mare contribuabil o problemă cu ANAF?”, a replicat Mirel Curea, care alături de moderatorul Robert Turcescu, a denunțat prigoana lansată de ANAF împotriva micilor contribuabili, freelancerilor sau lucrătorilor independenți, atât timp cât închide ochii la profiturile uriașe obținute de multinaționale în România.