Reprezentanţii Nuclearelectrica susţin că realizarea acestui proiect este necesară în vederea extinderii duratei de viaţă a reactoarelor 1 şi 2, precum şi în vederea realizării a două noi reactoare, 3 şi 4, la centrala de la Cernavodă. 

"Dezvoltarea proiectului de investiţii DICA reprezintă o condiţie de autorizare, fiind impusă de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN), prin autorizaţia de funcţionare a centralei. Această condiţie stipulează obligativitatea asigurării capacităţilor de stocare uscată a combustibilului ars, în condiţii de securitate pentru personalul operator, populaţie şi mediul înconjurător", se arată într-un răspuns întocmit de Nuclearelectrica la o solicitare a Ministerului Energiei, care a cerut informaţii suplimentare cu privire la punctele de pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din 18 iulie. 

Consiliul de Administraţie al companiei a pus la dispoziţie acţionarilor două variante de scenarii pentru realizarea proiectului, care diferă în funcţie de parametrii tehnici. Astfel, în prima variantă, investiţia se ridică la 166 de milioane de euro (749 milioane de lei), cu TVA. În cel de-al doilea scenariu, costurile ajung la 195 milioane de euro (881 milioane de lei), cu TVA. 

Conform analizelor tehnico-economice efectuate, reprezentanţii companiei arată că primul scenariu este cel mai avantajos din punct de vedere tehnic şi economic şi au propus acţionarilor aprobarea acestuia. 

"Menţionăm faptul că această investiţie este prevăzută să se realizeze din surse proprii, etapizat, pe o perioadă de 32 de ani, până în anul 2047", mai spun reprezentanţii producătorului de energie. 

Depozitul se află pe amplasamentul centralei nucleare de la Cernavodă, la aproximativ 700 de metri distanţă de Unitatea 1.

SURSA: Agerpres