Ministerul Finanţelor (MF) a planificat pentru luna decembrie 2022 mai multe împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,4 miliarde de lei. Respectiv, la această sumă se poate adăuga suma de 630 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

MF a programat o licitație pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount

Așadar, suma totală de 5,03 de miliarde de lei, este cu 245 de milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată pentru luna noiembrie, aceasta ajungând la 4,785 de miliarde lei, care va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, Ministerul Finanțelor a programat, în luna decembrie, o licitaţie ce vizează o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în data de 8 decembrie, pentru o emisiune în valoare de 200 milioane de lei, aceasta având data scadentă pe 29 noiembrie 2023.

Pentru luna decembrie au fost programate 10 licitații

De asemenea, pe parcursul ultimii luni din acest an vor fi lansate 11 emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,2 miliarde de lei. Respectiv, a doua zi acestea vor fi urmate de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (630 milioane de lei în total).

Așadar, Ministerul Finanțelor a programat 10 licitaţii pentru emisiuni de 400 de milioane de lei. Aceste se vor desfășura în decursul a 5 zile din luna decembrie (două licitaţii), 8 decembrie, 12 decembrie (două licitaţii), 15 decembrie (două licitaţii), 19 decembrie (două licitaţii), şi, respectiv, 22 decembrie, şi pentru o emisiune de 200 milioane lei, în 22 decembrie.

Deficitul bugetar a ajuns la 3,37% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat în primele zece luni din anul 2022 s-a încheiat cu un deficit de 47,12 miliarde de lei, suma fiind în scădere față de deficitul de 47,98 miliarde de lei înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Exprimat în termeni de Produs Intern Brut (PIB), deficitul bugetar a înregistrat o scădere de 0,68% în primele zece luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, mai precis de la 4,06% din PIB la 3,37% din PIB.

Veniturile bugetului general a ajuns la suma de 378,80 miliarde de lei în primele zece luni ale anului 2022, cu 22,7% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluția acestora fost influențată în mare parte de avansul veniturilor din TVA, veniturilor nefiscale, încasărilor suplimentare din energie (alte impozite pe bunuri și servicii), contribuțiilor de asigurări, fondurilor europene și impozitului pe profit.

Încasările generate de impozitele pe salarii și venit au totalizat 27,46 miliarde de lei în intervalul ianuarie – octombrie, acest lucru însemnând o creștere de 17,7% (an/an), susținută de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (+49,4%), declarația unică (+36,1%), respectiv impozitul aferent pensiilor (+25,1%). Veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 10,3%. În același timp, dinamica acestei categorii de încasări a fost influențată și de extinderea în sectorul agricol și industria alimentară a facilității acordate salariaților din domeniul construcțiilor.