La noi în țară, legislația interzice nașterea la domiciliu, iar specialiștii în domeniul sănătății nu recomandă această practică, subliniind riscurile pentru mamă și făt. Moașa Anca Bălășoiu, cunoscută pentru experiența sa, a vorbit despre pericolele ce pot apărea în timpul nașterii acasă și despre importanța asistenței medicale de specialitate într-o unitate spitalicească.

Anca Bălășoiu spune de ce legislația românească nu permite nașterea la domiciliu

În cadrul unei emisiuni televizate, moașa Anca Bălășoiu a explicat că legislația din România nu permite nașterea acasă.

anca balasoiu
SURSA FOTO: Facebook, Anca Bălășoiu

„Naşterea acasă se întâmplă fără voia mamei, mai ales dacă nu este la primul copil, dar se întâmplă şi voit. Din păcate sau din fericire, legislaţia nu permite naşterea la domiciliu, în România”, a afirmat Bălășoiu.

Ea a precizat că acest tip de naștere nu este permis din cauza lipsei unui sistem medical bine pus la punct, care să asigure siguranța mamei și a fătului în condiții optime.

Pericolele nașterii acasă și riscurile pentru mamă și copil

Moașa a explicat că riscurile sunt considerabile, chiar și în cazul unei nașteri ce pare a fi normală.

„S-au întâmplat situaţii în care mamele au ajuns în urgenţă cu hemoragii, poate starea fătului nu a fost cea mai bună”, a spus Bălășoiu.

Aceasta a menționat și cazuri recente în care un copil născut acasă a dezvoltat infecții grave după ce a fost internat în spital.

femeie insarcinata nastere
SURSA FOTO: Dreamstime

„ De curând vorbeam cu colega mea şi îmi povestea despre o naştere la domiciliu cu un copil care după ce a fost internat în spital, a fost izolat, i s-au luat culturi de pe piele şi au găsit diverse bacterii pe pielea copilului pentru că bineînţeles nu fusese îngrijit.

Nu recomandăm naşterea acasă. Se poate ajunge până la deces, atât al mamei, cât şi a fătului”, a detaliat moașa.

Aceasta a subliniat faptul că lipsa unei igiene corespunzătoare în mediul casnic poate duce la astfel de probleme.

Complicațiile ce pot surveni în urma nașterii acasă

Un alt risc major identificat de Bălășoiu este reprezentat de hemoragiile post-natale, care pot deveni rapid o urgență medicală.

„În primul rând, hemoragii. Hemoragia este o urgenţă medicală. Hemoragii şi decesul mamei. Bineînţeles că sunt şi alte complicaţii”, a subliniat moașa.

Aceasta a mai precizat că, pe lângă hemoragiile severe, pot apărea și alte complicații, care pot pune în pericol viața mamei și a fătului.

„ Nu recomand naşterea acasă, cred că într-o instituţie medicală este cel mai potrivit ca femeia să nască”, a încheiat Bălășoiu, reafirmând importanța unei asistențe medicale adecvate.

Recomandările moașei: Nașterea ar trebui să aibă loc într-o unitate spitalicească

Anca Bălășoiu a fost fermă în recomandările sale, afirmând că nașterea trebuie să aibă loc într-o unitate medicală, unde sunt asigurate condițiile necesare pentru a interveni rapid în cazul unor complicații.

Moașa a adăugat că este esențial ca mamele să aibă acces la îngrijiri medicale specializate, iar nașterea să fie monitorizată constant pentru a preveni orice riscuri majore.