Jocurile de noroc online reprezintă o industrie înfloritoare, dar care până acum nu s-a făcut „simţită“ şi la buget. Autorităţile au adoptat anul acesta o lege de reglementare a practicilor din domeniu, prin care speră să atragă bani pentru stat
Operatorii de jocuri de noroc online, care au desfășurat activități pe teritoriul României, beneficiază de o perioadă de 90 de zile (perioadă care expiră la 9 septembrie 2015), în care statul a introdus o amnistie fiscală și penală pentru cei care intenționează să obțină licență și autorizație și care achită o penalitate în cuantum de 20% din Gross Gambling Revenue (GGR) pentru veniturile obținute de la jucătorii români, ne-a informat Marius Pantea, directorul general al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
GGR-ul impozabil se bazează pe veniturile generate de jucătorii care accesează platforma de joc de pe IP-uri din România, la care se adaugă toți jucătorii români care acţionează pe domenii ca .ro, .com, .eu, .org, .es, .it etc. Excepție fac cei care au rezidență fiscală în alt stat, ceea ce înseamnă că aceștia produc venituri și plătesc taxe ca orice cetățean al statului respectiv.
La această penalitate se adaugă suma de 100.000 lei (pentru bingo și pariuri online) sau 400.000 lei (pentru jocurile de tip poker, cazinou sau altele desfășurate online) pentru fiecare an de funcționare începând cu luna decembrie 2010 (dată la care a fost reglementat în legislația națională jocul de noroc la distanță).
Taxe, amenzi, liste negre
Autorităţile române au optat pentru un sistem de taxare preluat din legislația daneză. Potrivit acestui sistem, operatorii vor achita o taxă de licență în funcție de cifra de afaceri (cuprinsă între 6.000 euro și 120.000 euro). Taxa de autorizare este în cuantum de 16% din veniturile organizatorului de jocuri (calculată ca diferența dintre taxele de participare și premiile acordate). Jucătorii sunt obligați să-şi declare câştigurile la ANAF, la sfârșitul anului, și să plătească 1% pentru sumele încasate de până la 15.000 euro (sau echivalentul în lei), 16% pentru sumele între 15.001 și 100.000 euro și 25% pentru sumele care depășesc 100.001 euro. Aceștia vor avea voie să joace numai pe site-uri care deţin documente legale de funcţionare.
Persoanele fizice care participă la jocuri de noroc la distanță, nelicențiate în România, vor plăti o amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. „Oficiul dispune la acest moment de pârghii legale care pot fi utilizate pentru depistarea acestora, precum și pentru blocarea site-urilor neautorizate în România. În acest sens s-a instituit deja o listă neagră a operatorilor neautorizați“, a declarat Marius Pantea.
Reguli pentru site-urile de pariuri
Cum deosebim casele de pariuri online legale de cele ilegale? Site-urile autorizate în România vor conține o mențiune cu seria și numărul licenței de organizare, sigla ONJN și posibilitatea de a fi direcționat spre site-ul Oficiului (onjn.gov.ro), pentru diverse sesizări și informări.
De asemenea, prezentarea va fi doar în limba română, va deține termeni și condiții de participare precum și aspecte legate de protecție împotriva participării minorilor la joc și prevenire a ludomaniei. Site-ul va oferi obligatoriu jucătorilor măsuri de asigurare a condițiilor pentru un joc responsabil, respectiv posibilitatea autoexcluderii jucătorilor, măsurile de prevenire a spălării banilor și utilizare a datelor cu caracter personal conform legislației în vigoare.
Operatorii sunt obligaţi să deschidă conturi la bănci românești pentru garantarea fondurilor depuse de jucători, şi să achite premiile în termen de maxim trei zile.
Companii licenţiate
Începând cu data de 1 iulie, au fost licențiați trei operatori (unul român și doi din UE), care au achitat în total o penalitate de aproximativ 2 milioane de lei (pentru perioada anterioară) și taxe de licență și autorizare de aproximativ 2,7 milioane de lei.
ONJN estimează că până la sfârșitul acestui an vor fi autorizaţi peste 15-20 de operatori de jocuri de noroc la distanță. Un calcul simplu arată că aceștia ar vărsa la bugetul de stat zeci de milioane de lei pe an. „Până în momentul de față, majoritatea marilor operatori de jocuri de noroc la distanță și-au exprimat intenția de a obține licență românească, în acest moment aflându-se în procedura de întocmire a documentației necesare obținerii dreptului de exploatare acordat de prevederea legală în vigoare până la data de 31 decembrie a.c. Printre numele de firme importante putem menționa: Betfair, Pokerstars, 888 și alții“, a afirmat Pantea. Jocurile de noroc online sunt reglementate de OUG nr. 77/2009, modificată prin OUG nr. 92/2014 și aprobată de Legea nr. 124/2015.