Programul Tomata 2024. Subvenție de 1.500 de euro pentru agricultorii români

Programul Tomata 2024. De luni, 15 iulie 2024, va fi virată prima tranșă de 1.500 de euro către DAJ Galați. Miercuri, 17 iulie 2024, subvenția va ajunge efectiv în conturile legumicultorilor.

Banii sunt acordați pentru 1.000 de metri pătrați de solar. În urma valorificării cu acte a unei cantități de 3 kilograme de tomate pe metrul pătrat, să se achite în luna septembrie alți 1.500 de euro.

Între 15 iulie – 15 august, legumicultorii gălățeni pot aduce primăriei facturile doveditoare ale comercializării roșiilor aferente programului de minimis.

„Veste bună pentru legumicultori! Începând de luni, va fi virată prima tranșă de 1500 € către DAJ Galați, urmând ca de miercuri să ajungă în conturile beneficiarilor.

De asemenea, vă anunțăm că, în intervalul 15 iulie – 15 august, puteți aduce la primărie facturile doveditoare ale comercializării tomatelor aferente programului de minimis. Un weekend plăcut tuturor!”, a anunțat, vineri, Primăria Matca pe Facebook.

Guvernul României a suplimentat bugetul alocat

În cadrul ședinței de guvern de joi, 11 iulie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MARD) a reușit să obțină aprobarea unui memorandum privind suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie cu 182.000.000 lei pentru asigurarea integrală a necesarului de fonduri aferente plății sprijinului acordat pentru ciclul I de producție la tomate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spatii protejate.

Suplimentarea a fost realizată având în vedere numărul mare de beneficiari înscriși în program în condițiile pedoclimatice ale țării noastre care determină ca interesul și posibilitățile producătorilor agricoli de a cultiva tomate în spațiile protejate în perioada de extrasezon să fie relativ reduse în lipsa unei susțineri financiare substanțiale, inclusiv pe fondul unei creșteri semnificative ale inputurilor pe filiera de producție.

An nou, oportunități noi

În anul următor, Programul Tomata va suferi mai multe schimbări. Ba mai mult, va fi diversificat.

În prezent, statul român acordă sprijin financiar fermierilor care cultivă legume în spații protejate. Condiția impusă de MADR este aceea ca pe jumătate din suprafața din spațiile protejate să fie cultivate tomate.

Anul viitor, cultivatorii de ceapă ar putea primi subvenții în condiții asemănătoare celor oferite producătorilor de usturoi.