Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut, joi, obligaţiuni de stat de tip benchmark în valoare de 358,44 milioane de lei, mai puţin de jumătate din valoarea programată, de 850 de milioane de lei, la un randament mediu de 10% pe an, similar cu cel de la ultima licitaţie pentru astfel de titluri.
Astfel, randamentul mediu s-a situat la 10% pentru a unsprezecea licitaţie consecutivă, şi a fost egal cu cel maxim.
Valoarea totală a cererii de obligaţiuni din partea băncilor comerciale s-a ridicat la 1,23 miliarde de lei.
Cea mai recentă licitaţie pentru astfel de titluri a fost organizată pe 19 noiembrie, când Finanţele au atras de la băncile comerciale 264,11 milioane de lei, de peste trei ori sub valoarea programată, de 850 de milioane de lei, la un randament mediu de 10% pe an.
În această săptămână, MFP a mai vândut, în cadrul licitaţiei de luni, certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni în valoare de 621,5 milioane de lei, sub valoarea programată, de un miliard de lei.
Finanţele au planificat pentru luna decembrie licitaţii cu o valoare cumulată de 4,8 miliarde de lei. MFP intenţiona să atragă trei miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi 1,8 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni de stat.
Începând cu data de 19 octombrie, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele pentru randamente mai mari de 10%, acesta fiind costul mediu plătit de Trezorerie în ultimele opt licitaţii la care au fost adjudecate oferte. În acest interval, Finanţele au respins în două rânduri toate ofertele băncilor.
Valoarea titlurilor de stat în lei vândute de la începutul anului de către Finanţe se ridică la 63,276 miliarde lei, suma împrumutată fiind de peste şase ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat circa 10,3 miliarde de lei. Comparativ cu suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei, valoarea titlurilor emise, până în prezent, de Ministerul Finanţelor a crescut de peste cinci ori.
Pe de altă parte, Finanţele s-au împrumutat cu 2,26 miliarde de euro, prin vânzarea de titluri de stat în valută.
Sursa: Mediafax