Devalorizarea monedei unice europene loveste, i acelasi timp, exportatorii romini si Ministerul Finantelor. Daca la sfirsitul lunii decembrie a anului trecut euro era cotat cu 1,004 dolari, i ziua de 21 septembrie a acestui an un euro mai valora doar 0,85 de dolari. Aceasta cadere a afectat firmele exportatoare. Explicatia este simpla. Principalele piete de desfacere, pentru firmele rominesti, sunt tarile Uniunii Europene. Mai precis, aproximativ doua treimi din exporturile rominesti iau drumul Uniunii Europene. Marea problema pentru exportatori este ca i Rominia costurile de productie sunt influentate de evolutia dolarului. Cel mai bun exemplu il constituie pretul si tarifele practicate de companiile care furnizeaza utilitatile publice, respectiv gazul natural, energia electrica si energia termica. Toate aceste firme isi ajusteaza tarifele i functie de evolutia dolarului, iar dolarul a crescut i raport cu euro. Asadar, exportatorii platesc mai mult pentru materia prima, energia si combustibilii consumati, dar icaseaza mai putin, pentru ca vind pe piata europeana si euro a scazut fata de dolar. O estimare a Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Rominia (ANEIR) arata ca firmele exportatoare au pierdut aproximativ 100 milioane de dolari pe luna.
Exportatorii propun si o solutie. ANEIR a solicitat reprezentantilor Bancii Nationale a Rominiei sa ilocuiasca valuta luata ca referinta, respectiv dolarul american, cu un cos valutar. in cosul valutar ar trebui sa fie inclusa atit moneda americana, cit si cea europeana, itr-o proportie care sa exprime structura de export a Rominiei. Deocamdata, oficialii de la Banca Nationala nu se grabesc sa aplice aceasta metoda, desi intentii i acest sens exista de ceva vreme.
Interesant este ca si statul e atins de caderea monedei europene. in toamna anului trecut, Guvernul a decis sa calculeze accizele i euro. Deprecierea monedei europene a adus la buget, din accize, cu 6.000 miliarde de lei mai putin decit a fost prognozat la itocmirea bugetului de stat. Guvernul intentioneaza sa umple golul din vistierie revenind la calcularea accizelor i dolari.
Acesta este modul cel mai barbar prin care s-ar aduce bani la buget pentru ca, automat, valoarea accizelor i preturi ar creste. Daca s-ar apela la o asemenea masura, s-ar confirma ica o data comportamentul pe care statul il are de ani de zile: acela ca atunci cind are nevoie de bani nu se da i laturi de la nimic. in schimb, firmele sunt lasate sa fiarba i suc propriu.