La Bursa de Valori București s-a lansat o nouă emisiune de titluri de stat destinată persoanelor fizice, prin care se încearcă atragerea economiilor populației și educarea financiară a acesteia. Dobânda aferentă cupoanelor de 100 de lei, cu maturitatea la doi ani, este de 2,15% pe an, peste randamentele oferite de depozitele bancare la termen, mai ales că profitul aferent titlurilor de stat nu este impozabil. Ministerul de Finanțe Publice, emitentul titlurilor, a lansat anul trecut o emisiune pilot de astfel de instrumente destinate populației, în valoare totală de 100 milioane lei, ca și acum, dar valoarea unui cupon era de 1.000 de lei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care emisiunea a fost subscrisă în proporție de doar 65%.
Dar emisiunea de titluri este importantă și pentru atragerea de noi investitori în alte instrumente decât depozitele bancare. „Cred că această emisiune are o mare importanță, pentru că stabilește o legătură între lumea financiară și societate, populație“, spune Ludwik Sobolewski, director general al BVB, care arată că educația financiară „are o importanță crucială pentru dezvoltarea economică a României“. BVB desfășoară și proiectul Fluent în Finanțe, prin care organizează seminarii gratuite, dedicate persoanelor fizice interesate. Proiectul a fost lansat în urmă cu un an și inițial se mergea către angajații corporațiilor, dar s-a decis extinderea către orice persoană interesată în urma succesului avut.
Un proiect care merită menționat atunci când vorbim despre educația financiară este Invest Club, o entitate juridică non-profit și neafiliată băncilor sau altor instituții de pe piața de capital, care se finanțează prin aportul membrilor fondatori și care organizează evenimente și seminarii gratuite pentru public. „Invest Club își dorește să promoveze conceptul de club de investitori ca formă de investiții comune, formă reglementată juridic și recunoscută de autoritățile de supraveghere“, spune Tudor Irimiea, președintele Invest Club, care adaugă că se dorește organizarea de cluburi în toate orașele mari din țară. Până acum au fost deschise astfel de cluburi în Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Timișoara.
BVB a trecut peste Brexit
Piața de acțiuni de la BVB a avut o lună pozitivă în iunie, dar rămâne pe minus pe prima jumătate a anului. Indicele BET, al celor mai importante zece companii listate, a încheiat iunie cu un plus de 1,78%, semn că a trecut fără probleme peste impactul votului din Marea Britanie pentru ieșirea din Uniunea Europeană, dar evoluția din primul semestru rămâne negativă, cu un minus de 7,58%. Indicele BET-TR (total return), care ia în calcul și dividendele oferite de cele zece societăți, a finalizat luna iunie cu +4,26%, dar pe ansamblul celor șase luni evoluția este tot negativă, cu -1,58%. În iunie, doar BVB și bursa de la Sofia au fost pe plus (+2,8% pentru bulgari), în timp ce Ungaria a consemnat o scădere de 2,46%, Croația de 1,85%, Polonia de 0,5%, Austria de 5,6% și Cehia de 8,02%.
În lipsa unor companii mari care să se listeze pe piața principală, BVB adaugă noi nume pe piața AeRO, ultima sosită fiind Ascendia, prima listare a unei companii de eLearning din țara noastră. „Listăm educația la bursă pentru că simțim că România trebuie să intre într-o nouă eră, una conectată la realitățile și necesitățile pieței“, spune Cosmin Mălureanu, CEO Ascendia. Compania urmărește dublarea cifrei de afaceri până în 2018, fiind programată să depășească valoarea de două milioane euro, în timp ce profitul ar trebui să crească de 2,5 ori, până la aproximativ un milion de euro. Conform datelor companiei, România este una dintre țările cu cea mai mare creștere a utilizării cursurilor în format eLearning, clasându-se pe locul patru în lume ca ritm de creștere în perioada 2010-2015 cu un avans de 38,1%.
Luna trecută a debutat la BVB și emisiunea de obligațiuni a companiei Good People (simbol FRU21), care a atras 4,55 milioane lei prin vânzarea de certificate cu maturitatea la cinci ani și o dobândă fixă de 9% pe an, plătibilă trimestrial. Iar un alt eveniment important de reținut de luna trecută este acord încheiat între BVB și Sibex, bursa de valori de la Sibiu, care prevede fuziunea celor două companii. Au fost stabilite deja echipele de experți care vor lucra la realizarea fuziunii, care ar putea avea loc cel mai devreme anul viitor.
În ultimii zece ani, s-au dezvoltat fondurile de investiţii, iar băncile membre ale consorţiului de intermediere sunt cele mai active pe piaţa de capital, dar pe piaţă trebuie puse mai multe instrumente de credit.
Mișu Negrișoiu, președintele ASF