Cam toate vocile din zona pietei de capital cer Guvernului o implicare mai puternica in dezvoltarea acestui sector al economiei romanesti. O cerere justificata de dimensiunile si atractivitatea relativ scazute ale pietei. Ce a facut insa statul, in timp, pentru a ajuta bursa romaneasca?
Realitatea de netagaduit este ca majoritatea companiilor aflate in arena bursiera au fost aduse acolo de stat, fie ca aveau sau nu nevoie de aceasta masura. Diferenta dintre profilul companiilor de stat si cel al companiilor private nu poate duce decat la o concluzie. Cele private sunt mult mai potrivite pentru mediul bursier decat cele de stat. Privatizarea, pe parcurs, a unora dintre emitenti a mai echilibrat lucrurile, insa chiar si asa nu toti se dovedesc a fi compatibili cu spiritul pietei de capital. Motiv pentru care multe companii au preferat sa paraseasca Bursa de Valori pe parcurs sau au fost delistate, pentru ca nu mai indeplineau conditii de bun-simt necesare pentru a ramane.
O intrebare interesanta care se pune este in ce masura vor reusi noile societati, pe care statul preconizeaza ca le va lista in anii urmatori, sa gaseasca o motivatie pentru a face mai mult decat figuratie la Bursa. In conditiile in care managementul este neperformant, si e greu de crezut ca va fi altfel pana la privatizare, iar nevoile respectivelor companii nu se leaga neaparat de listarea la Bursa, lucrurile sunt deocamdata in ceata.
Din pacate, pana acum, pozitia de principal artizan al listarilor, detinuta de stat, nu a ajutat decat in unele cazuri, mai exact in cazul companiilor mari, actori de prima mana in economie. Iar in acest moment, statul nu prea mai are asemenea companii in portofoliu.
continuare