Trei foşti lideri ai Generalitat, guvernul Comunităţii autonome spaniole Catalonia - Arthur Mas, Carles Puigdemont şi Quim Torra au criticat aspru statul spaniol, într-o conferinșp de presă comună la Perpignan, în sudul Franței.
„Este oare normal că (ultimii) trei lideri au fost destituiţi pentru că au organizat acţiuni paşnice? Când apărăm idei non-violente, numesc asta ‘rebeliune’. Când votăm şi ne manifestăm paşnic, numesc asta ‘răzvrătire’.
Şi când îi lăsăm să voteze pe cetăţeni şi acţionăm, supraveghind acest vot, numesc asta ‘lovitură de stat’. Cu această Spanie nu putem construi o Europă. Europa drepturilor omului este incompatibilă cu o ţară care nu aplică decât represiunea”, a declarat Arthur Mas, prezent alături de Quim Torra şi de Carles Puigdemont la Casa de la Generalitat din Perpignan.
”Avem un obiectiv clar”
În opinia lui Carles Puigdemont, exilat în Belgia, în prezent eurodeputat şi care face obiectul unui mandat de arestare în Spania pentru rebeliune şi deturnare de fonduri, „noi ne aflăm aici pentru a denunţa persecuţia judiciară” a Madridului.
„Avem un obiectiv clar, acela de a crea o republică catalană pe care o vom obţine pe cale paşnică, prin dialog şi la urne. Ne-a fost aplicată o justiţie paralelă”, au declarat cei trei foşti lideri catalani, care s-au exprimat în engleză, franceză şi catalană.
Miting pentru independență
La mijlocul lunii septembrie a avut loc un nou miting pentru independeța Cataloniei. La momentul respectiv, liderul catalan Quim Torra a relansat camapania
pentru obţinerea independenţei faţă de Spania. Premierul provinciei spaniole Catalonia a cerut guvernului de la Madrid să accepte un referendum privind secesiunea şi totodată a respins ideea unui vot care să poată asigura doar o autonomie sporită, relatează Reuters. În cadrul unei conferinţe, Torra a prezentat paşii către independenţă.
El a fost ales în urmă cu cinci luni ca succesor al lui Carles Puigdemont, care s-a refugiat anul trecut în Belgia, după ce guvernul spaniol l-a destituit ca urmare a organizării unui referendum neautorizat de la centru şi a proclamării independenţei.
Între timp, şi premierul de atunci al Spaniei, Mariano Rajoy, a fost înlocuit, iar succesorul său, Pedro Sanchez, are o atitudine mai puţin dură faţă de autorităţile regionale de la Barcelona. El a propus un referendum pentru autonomie sporită şi s-a opus unei noi consultări a electoratului pe tema independenţei.