Statul speră să încaseze cel puțin 388 milioane euro din acțiunile Petrom

Prețul minim al unei acțiuni din oferta publică secundară a OMV Petrom a fost stabilit la 0,3708 lei, conform declarației ministrului Economiei Ion Ariton. Prețul a fost dat de media ședințelor din ultimul an și este mai redus decât cotația la zi, de circa 0,38 lei.

Guvernul a stabilit, în ședința de astăzi, prețul minim pentru o acțiune Petrom vândută în oferta secundară care se va încheia la finele acestei săptămâni. După ce prețul maxim a fost publicat o dată cu proiectul, la nivelul de 0,46 lei pe acțiune, vânzătorul, adică Ministerul Economiei, a stabilit și un preț  minim la care se poate subscrie în ofertă. Prețul era așteptat de marea majoritate a investitorilor pentru a putea calcula discountul oferit de vânzător (o reducere față de cotația din piață este necesară pentru a putea atrage investitorii mici, în caz contrar aceștia putând achiziționa direct din ringul bursier.)
OMV Petrom (simbol SNP) a urcat astăzi, după anunț, cu aproape 2%, după care a revenit la cotația de ieri, respectiv 0,381 lei pe acțiune, în timp ce prețul stabilit de Guvern a luat în calcul cotația medie a ultimelor 52 de săptămâni. „Considerăm că este un preț real și fezabil de pornire”, a declarat Ion Ariton, care a adăugat că „așteptăm ca la finalul tranzacționării să încasăm mai mult decât această valoare pe acțiune.”
La prețul minim stabilit statul ar încasa 2,06 miliarde lei (circa 486 milioane euro) în cazul în care oferta ar fi subscrisă integral. Oferta va fi însă considerată de succes dacă va fi subscrisă în proporție de 80%, ceea ce înseamnă că suma minimă pe care ar trebui să o încaseze statul român se ridică la 1,65 miliarde lei (388 milioane euro).
Un procent de 85% din ofertă este destinat investitorilor instituţionali, iar restul de 15% micilor investitori. Subscrierea se realizează prin intermediul caselor de brokeraj BT Securities, EFG Eurobank Securities, Romcapital şi CEC Bank.