Fermierii din România, chemați la APIA pentru clarificarea neconformităților depistate în urma monitorizării

În zilele de sâmbătă și duminică, 24 și 25 august 2024, fermierii sunt așteptați la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a clarifica neconformitățile identificate în urma controalelor prin monitorizare.

Conform APIA Botoșani, această acțiune este necesară pentru a asigura o gestionare corespunzătoare a cererilor de sprijin depuse pentru suprafețele agricole finanțate din FEGA și FEADR.

Sistemul de monitorizare și scopul clarificărilor

Controalele au fost realizate cu ajutorul sateliților Sentinel din programul Copernicus, care verifică condițiile de eligibilitate ale fermierilor în funcție de cerințele specifice pentru anumite scheme de plată.

Clarificările sunt esențiale pentru a soluționa situații legate de prezența culturilor neeligibile, modificările categoriei suprafeței agricole sau utilizarea neconformă a terenurilor. Astfel, fermierii își pot corecta cererile pentru a fi eligibili pentru plata avansurilor, care va începe pe 16 octombrie 2024, transmite monitorulbt.ro.

Fermierii care au cooperat la controale vor putea beneficia de plata avansurilor în proporție de până la 70% pentru plățile directe și până la 85% pentru sprijinul acordat în cadrul dezvoltării rurale.

Aceste derogări vor fi menținute printr-o măsură susținută de Comisia Europeană, care urmează să fie votată pe 5 septembrie 2024. Totodată, plățile din FEGA vor fi efectuate la cursul stabilit de Banca Centrală Europeană la finalul lunii septembrie 2024.

subventie, fermieri, bani, APIA, agricultura
SURSA FOTO: Pexels

Controale suplimentare și responsabilități instituționale

În afară de APIA, mai multe instituții efectuează controale asupra fermierilor, inclusiv Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) și Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), pentru a asigura respectarea cerințelor legale privind gestionarea resurselor și utilizarea adecvată a terenurilor și animalelor.

Aceste controale vor continua până la 11 octombrie 2024, cu excepția anumitor obligații specifice, care vor fi evaluate la o dată ulterioară, în iarna sau primăvara anului 2025.

Fermierii care au refuzat sau vor refuza să participe la controale nu vor mai primi plățile aferente cererilor lor de plată pentru anul 2024. APIA avertizează că este esențial ca toți fermierii să se prezinte pentru clarificări și să colaboreze cu inspectorii pentru a evita pierderi financiare semnificative.