ANPC a suspendat activitatea unui centru de îngrijire din Ilfov

ANPC a suspendat activitatea unui centru de îngrijire din Ilfov, după ce au descoperit medicamente și alimente expirate, un bloc alimentar neautorizat și condiții igienice necorespunzătoare.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Ilfov a efectuat un control la un centru de îngrijire a vârstnicilor situat în comuna Siliștea Snagov, satul Gruiu, județul Ilfov, conform unui comunicat emis de ANPC.

În urma verificărilor, comisarii CJPC Ilfov au impus amenzi de 25.000 lei și au ordonat suspendarea temporară a activității centrului, recomandând totodată închiderea sa definitivă.

Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC, a subliniat că toți putem fi copii, părinți sau îngrijitori de vârstnici.

El a menționat că neregulile constatate au depășit limitele umanității. În astfel de cazuri, locațiile trebuie să fie autorizate corect.

„Cu toții suntem copii, părinți sau avem în grijă persoane în vârstă, dar ceea ce au constatat comisarii noștri depășește orice urmă de latura umană.

În astfel de situații, este obligatoriu ca locațiile să fie autorizate, iar personalul să asigure și să respecte demnitatea acestor persoane”, a declarat președintele interimar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Ce nereguli au fost descoperite?

anpc azil 2
SURSA FOTO: ANPC

Printre problemele descoperite de echipele de control se numără:

  • lipsa autorizațiilor necesare pentru activitate,
  • existența unui bloc alimentar improvizat și neautorizat în curtea unității,
  • găsirea de persoane cu vârste sub 65 de ani printre cei îngrijiți,
  • utilizarea de medicamente expirate și produse alimentare cu data limită de consum depășită,
  • lipsa elementelor de identificare,
  • prezența insectelor vii și moarte în blocul alimentar neautorizat,
  • saltele pătate și paturi deteriorate fără lenjerie,
  • absența plaselor anti-insecte.

Comisarii ANPC au mai identificat și următoarele probleme: condiții igienico-sanitare deficiente, inclusiv pavimente necurățate, pereți murdari, băi cu gresie și faianță deteriorate sau lipsă, scări cu trepte de sticlă fisurate sau sparte; lipsa informațiilor pentru aparținători, precum meniuri și prețuri; prezența unor vehicule abandonate, mormane de fier vechi, deșeuri și materiale de construcție în curtea unității, aproape de beneficiari.

Ca urmare a neregulilor descoperite, CJPC Ilfov a alertat organele de urmărire penală.

Controlul a fost efectuat în colaborare cu reprezentanți ai ANSVSA și DSP.