Statul trateaza cu subventii pensionarii si bugetarii

Statiunile balneoclimaterice pot oferi atat o cura de sanatate, cat si un prilej de odihna si relaxare. Si anul acesta, prin Legea nr. 37 - Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 1999 -, statul s-a gandit la cei nevoiasi. In acest sens, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) va contracta, pentru anul in curs, un numar de pana la 405.000 de locuri la odihna si tratament, care vor fi distribuite astfel: 200.000 de locuri pentru pensionarii asigurarilor sociale de stat; 35.000

Statiunile balneoclimaterice pot oferi atat o cura de sanatate, cat si un prilej de odihna si relaxare. Si anul acesta, prin Legea nr. 37 – Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 1999 -, statul s-a gandit la cei nevoiasi. In acest sens, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) va contracta, pentru anul in curs, un numar de pana la 405.000 de locuri la odihna si tratament, care vor fi distribuite astfel: 200.000 de locuri pentru pensionarii asigurarilor sociale de stat; 35.000 de locuri pentru pensionarii agricultori si pentru persoanele asigurate in baza Legii nr. 80/1992; 25.000 de locuri care se acorda gratuit pensionarilor IOVR, veteranilor de razboi, persoanelor cu drepturi stabilite in baza Decretului-lege nr. 118/ 1990 si salariatilor care lucreaza in mediu radioactiv; 145.000 de locuri pentru salariatii din unitatile bugetare.
Astfel, pensionarii din sistemul asigurarilor sociale de stat si pensionarii agricultori vor plati pentru tratament 70% din pensia de baza cuvenita pe luna anterioara procurarii biletelor. Asiguratii, agricultori si pensionarii care cumuleaza pensia din sistemul asigurarilor sociale de stat cu pensia din agricultura, vor plati, de asemenea, 70% din venitul lunar, respectiv pensiile cumulate. Salariatii bugetari vor scoate din buzunar 50% din valoarea biletului la data procurarii lui. Pentru a putea beneficia de acest drept, cei interesati trebuie sa se adreseze mai intai medicului de familie, de la care vor obtine o trimitere la una dintre statiunile care are contract cu MMPS. Cu trimiterea, buletinul de identitate si ultimul cupon de pensie se vor adresa directiei judetene de munca si protectie sociala de care apartin.
Biletele se vor acorda in ordinea depunerii cererilor, dupa regula „primul venit – primul servit”. „Pentru a evita reclamatiile si nemultumirile pensionarilor sau salariatilor bugetari care doresc sa mearga la tratament exact in timpul vacantei nepotilor sau copiilor, am incheiat o serie de protocoale cu reprezentantii organizatiilor de pensionari si cu organizatiile sindicale. Si in acest an, ca si in anii precedenti, se arata un mare interes in sezonul de vara”, afirma Mihaela Arteni, director in cadrul MMPS. Prin urmare, numarul celor care vor ramane fara bilete va fi considerabil.
De aceea, este recomandat ca cererea pentru obtinerea unui bilet la tratament sa fie depusa din timp sau sa se profite de anotimpul rece, cand statiunile balneoclimaterice duc lipsa de clienti.
Pentru cei care nu sunt nici pensionari si nici nu-si castiga painea de la stat, exista doua variante. Fie apeleaza la serviciile unei agentii de turism, fie isi fac singuri rezervare (cu minimum zece zile inainte). Cu cat perioada de sedere este mai mare, cu atat tarifele vor fi mai mici. De asemenea, daca se solicita si masa (pensiune completa) si tratament, reducerea este considerabila (peste 100.000 lei/zi).
In ultimii ani, statiunile balneare au facut eforturi uriase de atragere a turistilor. Acestea au constat intr-o serie de servicii suplimentare, ca, de exemplu, organizarea de excursii in zonele invecinate, organizarea de programe de muzica si divertisment, infiintarea unor sali de biliard. Un exemplu in acest sens il constituie Hotelul Carpati-Balvanyos, care a fost recent modernizat la nivelul standardelor internationale, in urma afilierii la lantul hotelier Best Western.     

Aurelian Buliga