SNPPC cere conducerii MAI restituirea impozitului progresiv reținut din pensiile militare de stat
SNPPC cere conducerii MAI restituirea impozitului progresiv reținut din pensiile militare de stat. Instituția a anunțat într-un comunicat că, la data de 31 ianuarie 2025, în Monitorul Oficial al României, nr. 91, a fost publicată Decizia CCR nr. 724/2024, prin care a fost admisă excepția de neconstituționalitate a unor dispoziții din Codul fiscal, modificate prin Legea nr. 282/2023. Potrivit deciziei, impozitarea progresivă, inclusiv a pensiilor militare aflate în plată, a fost considerată neconstituțională.
În plus, punctul 110 din Decizia CCR nr. 724/2024 stipulează că „repararea prejudiciului patrimonial cauzat beneficiarilor pensiilor de serviciu aflate în plată se va realiza ex officio, indiferent dacă aceștia au promovat sau nu o acțiune în justiție (…) începând cu data de 1 ianuarie 2024”, mai precizează sursa citată.
SNPPC a anunțat că, începând din această lună, impozitarea pensiilor care depășesc 3.000 lei va fi de 10%, iar supraimpozitarea de 15% și 20%, care afecta pensionarii din perioada 01.01.2016-15.09.2017, a fost eliminată.
Sursa citată a conchis menționând că, având în vedere prevederile clare și imperioase ale Deciziei CCR, a solicitat ministrului Afacerilor Interne, în calitate de ordonator principal de credite, să ia măsurile necesare pentru restituirea sumelor reținute abuziv și să comunice când și în ce condiții va avea loc efectiv punerea în plată.
adresa-oficiala-catre-mai-clarificare-termen-restituire-impozit-progresivCCR a decis că articolul 101 din Codul fiscal este neconstituțional
Curtea Constituțională (CCR) a decis că articolul 101 din Codul fiscal, care reglementează supraimpozitarea pensiilor speciale, este neconstituțional din cauza reglementărilor insuficient dezvoltate și lipsite de precizie.
În motivarea deciziei, Curtea a subliniat că impozitarea pensiilor care includ atât o componentă contributivă, cât și una necontributivă (cum sunt pensiile de serviciu) nu este adecvată, deoarece nu este clarificată modalitatea de determinare a părții contributive a pensiei, în raport cu perioada de contribuție sau lunile utilizate pentru stabilirea bazei de calcul.
Curtea a observat că formula de calcul a pensiilor este insuficient reglementată, ceea ce contravine prevederilor constituționale privind previzibilitatea legii și certitudinea fiscalității. Mai precis, textul de lege criticat nu detaliază perioada care trebuie luată în considerare pentru a determina partea contributivă a pensiilor de serviciu, generând astfel incertitudine.
De asemenea, variabilitatea indicatorilor utilizați în calculul pensiilor — precum câștigul salarial mediu brut și net — creează fluctuații care fac imposibilă stabilirea unei baze de calcul clare și previzibile pentru impozitarea pensiilor. Mai multe puteți citi aici.