Statul trebuie să recupereze bani de la familia Iohannis
Statul român trebuie să recupereze sumele încasate din chirii pentru imobilul din Sibiu, asupra căruia familia Iohannis nu avea drept, dar ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a recunoscut că procedura va fi una complicată. Situația proprietății este extrem de complicată din cauza unei sentințe definitive și irevocabile care a anulat anumite documente necesare pentru retrocedare.
Există o co-proprietate. Statul român trebuie să finalizeze înregistrările dreptului de proprietate pe partea pierdută. Vor urma dispute legate de aceste sume, spune ministrul.
„Procedura este una extrem de complicată pentru că situaţia proprietăţii este una destul de complicată. Există, într-adevăr, această sentinţă definitivă, irevocabilă prin care au fost anulate anumite documente, motiv pentru care retrocedarea pe partea aceea a proprietăţii este anulată.
Dar acolo există, din primele informaţii pe care am avut timp să le parcurg aşa, în fugă, acum vreo două săptămâni, există în primul rând şi o co-proprietate şi acolo trebuie dezbătută acea problemă, deci nu este o proprietate sută la sută pierdută de familia Iohannis şi trebuie să vedem cum rezolvăm problema din punct de vedere al statului la ANCPI, la cadastru.
După aceea trebuie terminate aceste înscrieri ale dreptului de proprietate al statului român pe acel procent pierdut după care, cu siguranţă, o să înceapă disputa pe acea sumă. Lucrurile sunt acum finalizate din punctul de vedere al justiţiei, încep, probabil, alte dispute”, a explicat ministrul Finanţelor, marţi seară, 11 februarie 2025.
![Tánczos Barna](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/01/Tanczos-Barna.jpg)
Trebuie stabilită exact suma care trebuie recuperată
Acum, trebuie stabilită exact suma care trebuie recuperată, precum și procedura prin care statul român va obține banii.
El a dat asigurări că, pe durata mandatului său ca ministru al Finanțelor, va face tot posibilul pentru ca interesele statului să fie reprezentate și apărate corect, onest, legal și cu maximă fermitate. Statul român, prin Ministerul Finanțelor, va face toate demersurile necesare pentru a recupera sumele datorate și pentru a clarifica situația imobilului.
„Ce vă pot asigura este că pe perioada mandatului meu o să fac tot posibilul ca interesele statului să fie reprezentate şi apărate corect, onest, legal, cu maximă fermitate.
Termenele nu le pot da eu, pentru că probabil o să fie termene date de instanţe, pentru că nu va fi o înţelegere amiabilă, probabil, şi atunci vom ajunge iarăşi în instanţe, dar statul român va face tot posibilul, prin Ministerul Finanţelor, să recupereze ce are de recuperat şi să clarifice situaţia imobilului respectiv”, a punctat oficialul român.
Context
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins definitiv cererea Rodicăi Baştea, care încerca să anuleze o decizie anterioară prin care statul român fusese declarat moștenitor al unui imobil din Sibiu, aflat pe strada Gheorghe Magheru 35.
„Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor”, se arăta în minuta deciziei definitive pronunţate în septembre 2024 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Rodica Baştea, o prietenă a familiei Iohannis, a deschis procesul încercând să conteste un certificat emis în anul 2008, care recunoștea statul român drept moștenitor al clădirii. Între anii 1999 și 2008, casa fusese deținută de Ioan Baştea (soțul femeii, acum decedat), Georgeta Lăzurcă (soacra președintelui) și Carmen Iohannis (soția președintelui).
Istoricul arată că imobilul a aparținut inițial familiei Eliseu și Maria Ghenea (născută Baştea), dar a fost naționalizat în anii ’60 de regimul comunist. După Revoluție, în anii ’90, Ioan Baştea, care pretindea că este strănepotul Mariei Ghenea, a reușit să obțină în instanță o decizie prin care naționalizarea din perioada comunistă era anulată.