Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) spune că este nevoie ca statul să vină cu susținere pentru ca prețul pe kilowatt să rămână 1,3 lei, subliniind că, în mod normal, prețul trece de acest nivel.
Statul trebuie să vină cu compensări pentru ca prețul pe kilowatt să rămână 1,3 lei. ANRE: E o nevoie de susținere
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) spune că este nevoie de susținere de la buget pentru ca prețul pe kilowatt să rămână în continuare 1,3 lei.
Estimările referitoare la cheltuielile statului privind plata compensărilor în vigoare este de peste 3 miliarde de lei, însă nu fu fost analizate toate documentele furnizorilor.
„Cu siguranţă, preţurile care sunt în acest moment în piaţa de-en gros de energie electrică, cu toate tarifele incluse şi cu toate contribuţiile, accize, TVA şi aşa mai departe, preţul ajunge peste această valoare de 1,3 lei, ceea ce înseamnă că e nevoie de o susţinere de la buget pentru a păstra acel preţ de 1,3 lei.
Nu am făcut o estimare ce necesar este nevoie, noi verificăm ulterior facturile şi achiziţiile depuse de către furnizori”, a declarat Zoltan Nagy-Bege la Antena 3.
Prețuri foarte mari pentru românii care doresc să își schimbe furnizorul
Vicepreședintele ANRE a mai precizat că românii care doresc să își schimbe furnizorul de energie electrică din cauza prețurilor foarte mari riscă să pice într-o capcană și să plătească mult mai mult.
Există cazuri când oamenii au dat indexul, iar atunci când au schimbat furnizorul, s-au trezit cu 200-300 kilowați în plus. De aceea, este recomandat ca atunci când se face schimbarea furnizorului să fie făcută o poză la index care, ulterior, ar putea fi folosită drept dovadă.
„De foarte multe ori, sesizând furnizorul despre diferență, se rezolvă la furnizor. Dar dacă furnizorii nu sunt dispuși să soluționeze problema, atunci recomandarea noastră este să se adreseze autorității și vom verifica noi situația concretă”, a recomandat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.
Aparatele care consumă cel mai mult curent
De la începutul crizei energetice, specialiștii au venit cu diverse sfaturi pentru oameni pentru ca aceștia să nu plătească sume uriașe de bani pe facturile la energie electrică. Pe lângă sfaturile referitoare la înlocuirea centralelor vechi și a becurilor tradiționale, specialiștii au precizat că există anumită electrocasnice pe care orice român le deține și care consumă foarte multă energie.
Experții spun că factura la energie poate fi ridicată din cauza frigiderului și a mașinii de spălat, însă subliniază că acest lucru se aplică doar acelor electrocasnice mai vechi de 10 ani, deoarece ele consumă o cantitate mare de energie.