Încălzirea va duce la o coacere mai rapidă a boabelor de cafea, ceea ce le-ar putea face mai puțin parfumate. Motivul este reducerea cantității de precipitații, însoțită de o creștere a temperaturii. În țara africană săracă, 15 milioane de persoane (aproximativ 16% din populație) se ocupă cu cultivarea cafelei. Vânzările de cafea în străinătate asigură un sfert din veniturile din export ale Etiopiei. Potrivit informaţiilor World Coffee Research, până în anul 2050, cererea de cafea se va dubla, în timp ce zonele de plantații se vor reduce.
Etiopia, cunoscută și sub numele de Abisinia, este statul african cu cea mai veche organizare statală independentă (peste 2.000 ani). Etiopia ocupă locul 13 în lume în ceea ce privește populația. Aceasta este formată din mai mult de 80 de grupuri etnice și lingvistice distincte. Amharii, care au format națiunea originală și Tigreni înrudiți, ambele popoare de origine parțial semitică și locuitori ai ținuturilor muntoase, constituie cca 32% din totalul populației. Ei ocupă nord-vestul Etiopiei și zona de nord a Addis Abebei. Oromo, crescători de animale și agricultori, trăiesc în centrul și sud-vestul Etiopiei, constituind 40% din populație. Shankella, un popor din partea vestică a țării, de la frontiera cu Eritreea la Lacul Turkana, constituie cca 6% din populație. Somalezii, care trăiesc în est și sud-est, îndeosebi în regiunea Ogaden, sunt aproximativ egali în număr cu Shankella. Denakil ocupă depresiunile semideșertice din estul muntos. Populația neindigenă este formată din yemeniți, indieni, armeni și greci.
Principala ocupație a etiopienilor este agricultura (89%), care constă în cea mai mare parte, în ferme de subzistență. Populația este puternic concentrată în regiunea platoului central, unde resursele agricole sunt mai mari.