“Astăzi Ungaria a răscumpărat de la Rusia pachetul de 21,2% din titlurile MOL. Din punct de vedere strategic, am reuşit să punem în siguranţă una din cele mai importante companii”, a declarat Viktor Orban. Premierul ungar nu a dezvăluit detaliile tranzacţiei, fiind posibil ca acestea să fie dezvăluite de ministrul ungar al Dezvoltării, Tamás Fellegi, într-o conferinţă de presă ulterioară.

Tranzacţia este estimată de analişti la 517 miliarde forinţi (1,9 miliarde de euro) pe baza unui preţ de 23.310 forinţi înregistrat de titlurile MOL înainte ca Bursa de Valori de la Budapesta să suspende marţi de la tranzacţionare acţiunile MOL, la cererea companiei.

La începutul lunii aprilie 2009, compania rusă Surgutneftegas a anunţat că a plătit grupului energetic austriac OMV suma de 1,4 miliarde euro pentru participaţia de 21,2 procente din acţiunile companiei petroliere ungare MOL. Imediat după anunţarea tranzacţiei, atât guvernul cât şi opoziţia de la Budapesta au anunţat că sprijină independenţa MOL.

În urma acestei tranzacţii, statul ungar a devenit cel mai mare acţionar în cadrul MOL, următăarele participaţii ca mărime în cadrul MOL fiind deţinute de cehii de la CEZ (7,35%), OmanOil Budapest Limited (7%), OTP Bank (6,17%) şi Magnolia Finance Limited (5,75%). Cea mai mare parte a acţiunilor MOL, mai exact 52,51%, sunt libere la tranzacţionare (free-float).

Capitalizarea MOL la cotaţia de 23.310 forinţi este de 2.341 miliarde forinţi (8,7 miliarde euro), cu circa 60% mai mare decât cea a OMV Petrom (SNP) – 5,5 miliarde euro.

MOL Plc este o companie multinaţională integrată şi independentă, activând în domeniul petrolului şi gazelor, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Grupul MOL derulează operaţiuni în EMEA şi statele membre CIS, având peste 34.000 de angajaţi în întreaga lume. MOL deţine 5 rafinării de mare complexitate în Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Italia. În România, MOL deţine 126 de bezinării.