Acordul preliminar privitor la această tranzacţie a fost anunţat în luna decembrie a anului trecut însă la acea dată nu a fost dezvăluit preţul plătit de statul ungar. Budapest Bank avea la finele lui 2013 active nete consolidate de 154,1 miliarde de forinţi (573 milioane de dolari), active totale de 905,4 miliarde de forinţi şi anul trecut a realizat un profit net consolidat de 13,1 miliarde de forinţi. Premierul ungar Viktor Orban aprecia anul trecut că gradul de control al investitorilor ungari asupra sectorului bancar local ar putea depăşi 60%, lăsând să se înţeleagă că statul ungar ar putea face noi achiziţii de bănci. În luna septembrie 2014, statul ungar a finalizat achiziţia băncii MKB Bank de la grupul german BayernLB iar recent a anunţat că va prelua un pachet de până la 15% din acţiunile subsidiarei ungare a grupului bancar austriac Erste.
”Budapest Bank operează bine şi a înregistrat profit în ultimii ani aşa că avem toate motivele să credem că, după reorganizare, banca va duce profit noului proprietar”, a declarat ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga. Acesta a precizat că în virtutea unui acord semnat recent cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), statul ungar îşi va vinde acţiunile la Budapest Bank, MKB Bank şi divizia ungară a Erste Bank în decurs de trei ani.
În prezent, sectorul bancar din Ungaria este dominat în proporţie de 80% de bănci străine. Grupul OTP este cea mai mare bancă comercială din Ungaria, urmat de diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC şi băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo. Grupul american General Electric Co. a vândut deja participaţii la băncile sale din străinătate în luna iunie 2014, anunţând că a ajuns la un acord cu grupul bancar spaniol Santander pentru preluarea diviziilor GE Money Bank, divizia de credit de consum a GE Capital, din Suedia, Norvegia şi Danemarca, pentru 700 milioane de euro (953 milioane de dolari). De asemenea, GE analizează mai multe opţiuni strategice pentru banca sa poloneză BPH, inclusiv o posibilă vânzare.
Pe piaţa din România, în anul 2010, GE Money, divizia de servicii financiare a gigantului General Electric, s-a hotărât să plece din România prin vânzarea către Garanti Turcia a pachetelor de acţiuni deţinut la trei instituţii financiare non-bancare – Motoractive IFN SA, Ralfi IFN SA, Domenia Credit IFN SA. (Sursa: Agerpres)