Pe langa programele anuale in valoare de 600 milioane euro, Uniunea Europeana a mai intins Romaniei o mana de ajutor: pentru a putea depasi mai usor dificultatile sociale care apar o data cu lichidarea sau restructurarea unor intreprinderi, Guvernul va beneficia de o contributie financiara importanta din partea tarilor occidentale. Este vorba de programul de restructurare a intreprinderilor si reconversie profesionala (RICOP). Programul va acoperi cheltuielile generate de pierderea locurilor de munca acolo unde se vor restructura sau lichida societati neprofitabile. Ministrul transporturilor, Traian Basescu, a aratat ca programul beneficiaza de o finantare de 100 milioane euro, din care 28 milioane euro se vor acorda ca plati compensatorii, patru milioane euro vor fi destinati pentru lucrari publice, iar noua milioane euro vor acoperi costurile unor initiative de promovare a ocuparii fortei de munca. In fine, 30 milioane euro vor contribui la finantarea afacerilor si crearea de noi intreprinderi mici si mijlocii (IMM), iar zece milioane euro sunt destinati masurilor de ocupare si asistenta in domeniul social. Diferenta pana la 100 milioane euro este alocata asistentei tehnice puse la dispozitia acestui program.
Directorul Unitatii de Implementare a Proiectului (UIP), Anca Boagiu, spune ca memorandumul de finantare a programului RICOP a fost finalizat la Bruxelles, si se asteapta ca, in curand, acesta sa fie semnat la Bucuresti.
Responsabilitatea semnarii memorandumului revenea Departamentului pentru Integrare Europeana, acum inclus in Ministerul Afacerilor Externe. Este, deci, probabil ca memorandumul sa fie semnat de noul ministru de externe, Petre Roman.
55.000 de oameni
vor fi disponibilizati
Anca Boagiu atrage insa atentia ca nu este suficient ca memorandumul sa fie semnat, ci trebuie respectate si conditiile impuse in momentul acordarii creditului nerambursabil. Statul va suporta doar 60% din sumele acordate salariatilor disponibilizati in urma restructurarilor.
Conform Hotararii din 24 noiembrie 1999, Guvernul a stabilit cinci zone RICOP, in functie de numarul celor afectati de pierderea locului de munca, de rata somajului la nivel de judet, de numarul intreprinderilor care vor fi restructurate sau lichidate. Prima zona este reprezentata de judetele Bacau, Iasi, Neamt si Vaslui, a doua, de Galati, Buzau si Braila, a treia, de Arges, Dambovita, Teleorman, a patra, de Dolj, Gorj, Olt, Valcea si Hunedoara, iar a cincea, de Brasov si Covasna. Cele 28 milioane euro acordate pentru plati compensatorii vor fi distribuite prin intermediul agentiilor de ocupare si formare profesionala. Platile compensatorii nu inseamna ca persoanele disponibilizate vor primi o suma in plus fata de cea stabilita prin lege. Vor primi aceeasi suma, cu deosebirea ca, in loc sa plateasca statul toata suma, va suporta doar 60%, restul fiind acoperit prin programul RICOP. Ministrul Traian Basescu a aratat ca evaluarile releva, ca efect al programelor de restructurare din aceste zone, ca 55.000 salariati vor fi disponibilizati. Directorul UIP, Anca Boagiu, declara: „Oricum, programul RICOP este proiectat sa acopere cheltuielile pentru infiintarea de locuri de munca si acordarea de asistenta sociala pentru circa 60.000 de salariati”. Anca Boagiu a mai precizat ca la ultimele intalniri cu managerii si liderii de sindicat din intreprinderile care au prezentat programe de restructurare, acestia s-au aratat interesati de aplicarea programului. Totusi, UIP si unitatile locale de implementare a proiectului vor monitoriza si vor urmari sa nu fie acordate plati compensatorii persoanelor reangajate sau celor care lucreaza „la negru”.
30 milioane euro
pentru IMM
Nu exista, deocamdata, un responsabil pentru coordonarea distribuirii celor 30 de milioane destinate IMM-urilor. In privinta IMM-urilor, nu s-a stabilit inca daca Agentia Nationala de resort va gestiona banii care vor fi acordati prin microcredite acestor intreprinderi. Memorandumul impune angajarea unui gestionar de fonduri – „fund manager” – care sa utilizeze o schema de finantare cat se poate de accesibila. In functie de ocuparea cat mai rapida a acestui post, intreprinzatorii mici si mijlocii vor putea beneficia cat mai repede de cele 30 de milioane euro oferite de UE.
Asa cum este conceputa structura de implementare a RICOP, decizia de aplicare a programului este una de natura politica. Prin Hotararea de Guvern adoptata la jumatatea lunii noiembrie au fost create structurile de implementare a programului RICOP, structuri de baza care vor avea in special un rol decizional. Anca Boagiu afirma ca „exista un comitet de coordonare a programului, din care fac parte ministrii si presedintii de agentii implicati in program”. Dar, in virtutea ultimelor schimbari din Guvernul Romaniei, este de asteptat ca si echipa de la centru, care trebuie sa aplice programul RICOP, sa sufere unele modificari. Descentralizarea deciziei se va face prin intermediul filialelor Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala.
Statul va plati somerii cu banii Uniunii Europene
6 ianuarie 2000, 12:00
Ultima modificare în 6 ianuarie 2000, 14:00
Pe langa programele anuale in valoare de 600 milioane euro, Uniunea Europeana a mai intins Romaniei o mana de ajutor: pentru a putea depasi mai usor dificultatile sociale care apar o data cu lichidarea sau restructurarea unor intreprinderi, Guvernul va beneficia de o contributie financiara importanta din partea tarilor occidentale. Este vorba de programul de restructurare a intreprinderilor si reconversie profesionala (RICOP). Programul va acoperi cheltuielile generate de pierderea locurilor de
Etichete: arhiva,
milion,
ricop
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Isarescu este singur in cusca cu lei
- In Ardeal, traditiile de Craciun si de Anul Nou isi pierd stralucirea
- Impozitul pe salariu scade din 2000
- Un rol intr-un spot publicitar te scoate din tiparul vietii obisnuite
- Capcana Isarescu
- Scandalul FMOA trece in anul cinci
- Negustorii isi pun sub brad un profit de 50 milioane lei
- Distractii virtuale in noaptea de Anul Nou
- Darurile oferite arata cat de bine ii cunoastem pe cei dragi
- Cristale, pene si crinoline – un omagiu vestimentar adus anului 2000