Începând cu anul 2025, persoanele care obțin venituri din activități independente vor fi supuse unor schimbări fiscale importante, ca urmare a modificărilor aduse Codului Fiscal prin Ordonanța de urgență nr. 128/2024. Aceste reglementări vizează atât declararea veniturilor, cât și calcularea și plata impozitelor și contribuțiilor sociale.

Corelarea acestor obligații fiscale cu noul salariu minim brut pe economie va determina creșterea valorilor datorate, ceea ce impune o mai mare atenție în gestionarea acestor obligații de către contribuabili. Astfel, noile reguli stabilesc proceduri clare privind termenul, baza de calcul și plafoanele veniturilor, influențând semnificativ contribuțiile la sănătate și pensii pentru toți cei vizați de noile măsuri fiscale.

Statul va taxa veniturile din activități independente

Taxele datorate pentru veniturile din activități independente vor fi calculate în funcție de salariul minim brut pe economie.

De la 1 ianuarie 2025, acesta va crește la 4.050 de lei, ceea ce determină următoarele contribuții: impozitul pe venit va fi de 405 lei, contribuția la sănătate tot 405 lei, iar contribuția pentru pensii va ajunge la 1.012,5 lei.

„La verificarea încadrării venitului în plafoanele anuale, precum și la stabilirea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale, respectiv al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate se ia în calcul valoarea salariului minim brut pe țară stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuțiile sociale, indiferent dacă în cursul aceluiași an se utilizează mai multe valori ale salariului minim brut pe țară”, se arată în textul ordonanței.

Obligația depunerii Declarației unice

Persoanele care obțin venituri din activități independente au obligația de a depune Declarația unică pentru fiecare an fiscal.

Aceasta vizează, printre altele, venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, investiții, agricultură și alte surse.

Declarația trebuie depusă până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care au fost obținute veniturile.

Calculul contribuțiilor la sistemul public de pensii

Contribuția la asigurările sociale (CAS), în cotă de 25%, se aplică la o bază de calcul aleasă de contribuabil, care nu poate fi sub anumite limite.

  • Pentru venituri de cel puțin 12 salarii minime brute anuale, baza minimă de calcul este nivelul acestor 12 salarii.
  • În cazul veniturilor de peste 24 de salarii minime brute anuale, baza minimă de calcul crește proporțional.

Contribuabilii cu venituri sub aceste plafoane pot opta pentru plata CAS la o bază de calcul aleasă, însă nu mai mică decât limita prevăzută de Codul Fiscal.

Baza de calcul pentru contribuțiile la sănătate

Contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), în cotă de 10%, se aplică la venituri nete anuale.

  • Dacă veniturile se situează între șase și 12 salarii minime brute, baza minimă de calcul este echivalentul a șase salarii.
  • Pentru venituri între 12 și 24 de salarii, baza crește la 12 salarii minime,
  • iar pentru venituri ce depășesc 24 de salarii minime, aceasta va fi de 24 de salarii minime brute.

În cazul veniturilor impuse pe baza normelor de venit, contribuabilii vor datora CASS dacă veniturile estimate pentru anul curent depășesc șase salarii minime brute.

Toate ajustările și opțiunile disponibile trebuie declarate prin Declarația unică, depusă până la termenul stabilit.