ANAF anunță că cele mai mari venituri din meditații au fost declarate în București

Anul trecut, Fiscul a înregistrat un număr record de profesori care și-au declarat veniturile din meditații, depășind 11.000 de persoane.

În 2023, 11.734 de cadre didactice au raportat la ANAF câștiguri totale de 169 de milioane de lei din această activitate. Totuși, din cele peste 240.000 de cadre didactice din țară, o mare parte fie nu oferă meditații, fie nu își declară veniturile.

Elevii susțin că mulți profesori preferă plata în numerar și refuză tranzacțiile prin card, ceea ce face dificilă o evidență completă a sumelor.

meditatii
SURSA FOTO: Dreamstime

Elevă: „Am facut meditatii în gimnaziu, la română, la mate și la franceză”.

Reporter: „Câte persoane erați într-o grupă la meditații?”.

Elevă: „La matematică făceam singură și la română făceam cinci”.

Reporter: „Și cum voia profesoara banii, cash, pe card?”.

Elevă: „Cash”.

Conform ANAF, cele mai mari venituri din meditații au fost declarate în București, cu peste 40 de milioane de lei, urmat de Sibiu cu 15 milioane de lei și Cluj cu 14 milioane de lei.

„Dacă ANAF ar avea un program care să fie bine pus la punct pentru profesori, care să le dea posibilitatea să-și plătească ușor impozitiele și fără să mai aibă vreo grijă după că îi va lua cineva la întrebări sau că trebuie să plătească consultanți fiscali, am vedea numărul profesorilor care fac meditații crescând.

Din păcate, ANAF a făcut genul acesta de lucruri pentru altfel de industrii și a lăsat profesorii de-o parte”, a declarat Christian Năsulea, profesor de economie mondială, pentru ProTV.

ANAF, impozit, case, masini
SURSA FOTO: Facebook, ANAF

Salariul mediu net din învățământ a ajuns la 4.621 de lei

În Capitală, 1.935 de profesori au raportat venituri din meditații, iar numărul centrelor de meditații care funcționează pe bază de abonament a crescut.

Aceste centre oferă 16 ședințe pentru o materie la prețul de 199 de lei, semnificativ mai puțin față de meditațiile particulare, unde o ședință poate depăși 100 de lei.

„Abonamentele sunt lunare și reînnoire automată. Plata se face doar cu cardul, nu avem altă metodă de plată. E ușor de gestionat și de părinți, și de noi. Pentru fiecare bănuț plătit se dă factură. Totul este legal, plătim taxe și impozite, înăa nu cred că părinții sunt interesați de astfel de aspecte.

Sunt interesați mai mult de faptul că au acces la o pregătire de calitate, văd că există un progres al copilului. Acestea sunt lucrurile importante pentru părinți”, a transmis Florin Nicola, reprezentanta unei platforme online de pregătire interactivă.

Potrivit datelor INS, salariul mediu net din învățământ a ajuns la 4.621 de lei, situându-se pe locul 7 în sectorul public.