Termenul limită pentru taxa pe lux este 30 septembrie

Taxa pe lux se aplică bunurilor care depășesc anumite plafoane de valoare:

– Vehiculele cu o valoare de achiziție individuală peste 375.000 de lei – aceste vehicule vor fi supuse unui impozit de 0,3% pentru diferența dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei;

– Clădirile rezidențiale cu o valoare impozabilă peste 2,5 milioane de lei – proprietarii acestor clădiri vor fi obligați să plătească un impozit de 0,3% pentru diferența dintre valoarea impozabilă și plafonul de 2,5 milioane lei.

Formularul trebuie descărcat pe computer și deschis cu Adobe Acrobat Reader pentru a putea fi completat.

ATENȚIE: Impozitul pe lux este distinct de cel achitat la Direcția de Impozite și Taxe Locale, iar multe persoane fac confuzie între cele două. Chiar dacă ai plătit impozitul local, trebuie să achiți și acest impozit de la ANAF.

Taxa pe lux se calculează astfel:

-pentru o mașină de 100.000 de euro, impozitul este de 75 de euro (375 lei), adică aproximativ costul unui plin de benzină pentru un rezervor de 50 de litri (recomandat pentru vehiculele de lux). Impozitul se aplică doar pentru suma care depășește 75.000 de euro; de exemplu, pentru o mașină de 80.000 de euro, impozitul va fi de 15 euro, iar pentru una de 200.000 de euro, acesta se va ridica la 375 euro

Impozitul special pe bunurile mobile de valoare mare, inclusiv pe mașini, se achită la bugetul de stat în contul 20A070602. Codurile IBAN pentru persoanele fizice și juridice sunt disponibile pe site-ul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili, sub titlul Plata obligațiilor fiscale-CODURILE IBAN (click pentru a accesa).

Pentru a găsi trezoreria corespunzătoare, căutați contul 20A070602. De asemenea, impozitul pe lux pentru imobilele de valoare ridicată trebuie declarat și plătit până pe 31 decembrie 2024, folosind același formular 216.

Conform Legii 296/2023, impozitul special se aplică începând din acest an pentru case și mașini de lux:

– Pentru clădirile rezidențiale: Persoanele fizice care, la 31 decembrie a anului fiscal anterior, dețin clădiri rezidențiale cu o valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane lei trebuie să depună Declarația 216 și să plătească impozitul până la 30 septembrie a anului fiscal curent;

– Pentru vehicule: Persoanele fizice și juridice care au în proprietate autoturisme cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 lei trebuie să depună declarația și să plătească impozitul până la 31 decembrie a anului fiscal curent.

Impozitul se plătește pe o perioadă de cinci ani, începând cu anul fiscal al predării-primirii autoturismului sau pentru fracțiunile de an rămase până la finalizarea celor cinci ani în cazul predării anterioare.