Românii cu asigurări de viață vor fi raportați la ANAF
Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele de asigurare au obligația de a raporta semestrial către ANAF informații despre persoanele care au încheiat asigurări de viață, precum și alte tipuri de asigurări.
Această cerință este stabilită prin prevederile Ordonanței de Urgență 125/2024.
Nerespectarea obligației de raportare va atrage sancțiuni contravenționale, sub forma unei amenzi cuprinse între 20.000 lei și 100.000 lei.
În preambulul Ordonanței, se menționează că această măsură are scopul de a respecta articolul 5 din Directiva 2010/24/UE, care reglementează asistența reciprocă în recuperarea creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri. Astfel, se subliniază că este necesar ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să colecteze informații despre asigurările de viață și alte produse financiare încheiate de persoanele fizice rezidente în România.
ANAF va putea pune poprire pe conturile respective
Specialiștii cu care a discutat HotNews.ro au precizat că există numeroase cazuri în care românii primesc amenzi de circulație în alte țări, dar nu le plătesc. Atunci când autoritățile din acele țări încearcă să recupereze sumele, descoperă că nu pot face acest lucru, iar ulterior se întreabă dacă respectivele persoane dețin asigurări de viață.
Codul civil românesc interzice poprirea asupra asigurărilor de viață, însă, având în vedere că banii din aceste polițe ajung într-un cont bancar, ANAF poate dispune poprirea acestora. Aceasta este similară cu situația salariului, unde poprirea se aplică doar unei treimi din valoare la angajator, însă pe contul bancar nu există o astfel de limitare, fiind considerat că pot intra orice sume de bani.
Comisia Europeană a cerut României să respecte mecanismul de recuperare a creanțelor
Recent, Ministerul Finanțelor a transmis că “prin intermediul platformei EU Pilot, Comisia Europeană a solicitat României informații referitoare la punerea în aplicare a art.51 din Directiva 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri, fiind deschis Dosarul EU Pilot EUP(2023)10407”.
Comisia Europeană a solicitat clarificări suplimentare privind accesul la informațiile referitoare la asigurările de viață și alte produse financiare, precum și posibilitatea de a furniza date care ar putea fi folosite în procesul de recuperare. Ministerul Finanțelor a subliniat că o gestionare incorectă a cerințelor Comisiei ar putea duce la riscul declanșării unei proceduri pentru neîndeplinirea obligațiilor de stat membru, ceea ce ar putea implica o procedură de infringement.
În conformitate cu documentul, transpunerea Directivei 2010/24/UE a fost realizată prin modificarea Codului de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare. Prevederile articolului 5 din Directivă au fost integrate în articolul 314 din acest cod. Mai multe puteți citi aici.