Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România

taxa pe lux

SURSA FOTO: Dreamstime

Miliardarii români nu mai pot scăpa de „taxa pe lux”! Descoperă ce formular trebuie completat și termenul limită pentru plata acesteia. De asemenea, află cum noua reglementare ar putea influența afacerile și stilul de viață al celor mai bogați români.

Taxa pe lux devine obligatorie pentru miliardarii români

Miliardarii sunt acum obligați să plătească „taxa pe lux”, după ce aceasta a fost oficializată. Formularul necesar este disponibil pe site-ul ANAF, iar persoanele cu averi mari trebuie să depună declarațiile și să achite impozitele conform termenelor stabilite.

„Taxa pe lux” a devenit activă, solicitând persoanelor care dețin vehicule și imobile de valoare mare să achite impozite suplimentare. Aceste persoane sunt acum obligate să depună o declarație la ANAF.

Declarația privind taxa pe lux pentru imobile și autovehicule de valoare a fost stabilită prin Ordinul ANAF 3.738/2024, care a devenit oficial la 17 iulie 2024.

Formularul 216 va fi utilizat pentru prima dată în acest an, având în vedere că taxa pe lux a fost integrată în legislație prin Legea 296/2023.

Formularul trebuie să fie trimis anual către ANAF, la autoritatea fiscală centrală unde persoana fizică sau juridică este înregistrată pentru impozite și taxe, astfel:

-persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, aveau în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2,5 milioane lei; termenul pentru depunerea declarației și plata impozitului este data de 30 septembrie a anului fiscal curent;

-persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei; termenul pentru depunerea declarației și plata impozitului este data de 31 decembrie a anului fiscal curent.

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Taxa pe lux este de 0,3% și se aplică diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii și pragul de 2,5 milioane lei, precum și diferenței dintre prețul de achiziție al vehiculului și plafonul de 375.000 lei.

Completarea formularului

Formularul 216 trebuie completat și trimis electronic, odată ce devine disponibil pe site-ul ANAF. Dacă sunt identificate greșeli, acestea pot fi corectate printr-o declarație rectificativă, care va include informațiile corecte.

Actul normativ prevede că declarația trebuie completată de către contribuabil sau de către persoanele autorizate să îl reprezinte, inclusiv împuterniciți, reprezentanți legali sau curatori fiscali, conform Legii nr. 207/2015.

Transmiterea formularului se face electronic, conform reglementărilor legale în vigoare.

„Declarația se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/ reprezentantul legal/ curatorul fiscal al acestuia, potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 (…), înscriind, corect, complet și cu bună-credință informațiile prevăzute de formular, corespunzătoare situației sale fiscale.

Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro”, scrie în actul normativ.