Profesorii care dau meditații trebuie să fie autorizați ca PFA sau ca Întreprindere Individuală
Profesorii care dau meditații trebuie să fie autorizați ca PFA (Persoană Fizică Autorizată) sau ca Întreprindere Individuală. Dacă primesc bani cash pentru meditații, sunt obligați să dea bon fiscal. Dacă un client cere factură, profesorii trebuie să o încarce în sistemul e-Factura.
Totuși, cei de la ANAF au spus că orice factură emisă ar trebui încărcată în sistemul e-Factura, chiar și atunci când clientul este persoană fizică, nu doar firmă. Profesorii trebuie să își declare veniturile din meditații și să plătească taxele corespunzătoare, inclusiv TVA dacă este cazul.
Ministrul Educației propune fiscalizarea meditațiilor și un plan de reformă în școli
Ministrul Educației, Daniel David, crede că meditațiile ar trebui să fie fiscalizate obligatoriu întrucât veniturile obținute din aceste activități ar putea influența negativ calitatea predării la clasă. Meditațiile nu ar trebui interzise, ci impozitate, pentru a asigura o mai bună responsabilizare a profesorilor față de activitatea lor la clasă, spune el.
„Evident că trebuie fiscalizate! Adică nu se discută acest lucru. Pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă. Mulți spun că performanța scăzută la testele PISA e din cauză că itemii testelor nu se leagă de ce se predă în școlile noastre.
Eu, când aud: ”dom’le, prea multă teorie!”, îmi dau seama că teoria bine făcută îți dă cultură, îți dă sensuri și semnificații, te ferește de manipulare. Da, trebuie să asculți vocea părintelui. Dar părinții nu stabilesc baremul și nota. Și părinții pot fi întrebați de implicarea lor pentru a primi o educație adecvată”, a declarat ministrul.
România se confruntă și cu „școala paralelă”, nu doar cu „statul paralel”
El a criticat „școala paralelă”, susținută de unele universități, pentru că ea contribuie la crearea inegalităților între elevi. Daniel David a criticat și tendința de a justifica rezultatele slabe ale elevilor la testele internaționale PISA prin diferențele dintre conținuturile de predare și cerințele testelor, subliniind importanța unei baze teoretice solide.
Oficialul român a remarcat faptul că, în sistemul preuniversitar, există o inflație de burse de merit, în condițiile în care aproape jumătate dintre elevi se confruntă cu analfabetism funcțional. De aceea, el le-a cerut inspectorilor școlari un raport detaliat despre problemele din sistemul educațional, termenul-limită fiind luna mai.
Prioritatea Ministerului Educației este formarea profesorilor de elită. Cei care obțin performanțe trebuie recompensați prin bonusuri și prime.