ANAF a identificat o nouă categorie de români care nu-și declară veniturile
În România, evaziunea fiscală rămâne o problemă majoră. Recent, ANAF a identificat multiple deficiențe în aplicarea legislației fiscale, în special în ceea ce-i privește pe influenceri și pe livratori. Românii care fac bani din aceste domenii nu ar declara veniturile obținute.
Inspectorii antifraudă au remarcat că mulți nu declară veniturile obținute din vânzările online și din tranzacțiile cu criptomonede, în pofida obligațiilor legale clare în acest sens.
De asemenea, au fost identificate probleme în declararea corectă a veniturilor de către șoferii care lucrează pentru platforme precum Uber și Bolt. Aceeași situație s-a observat și printre cei care livrează alimente prin Glovo, Bringo și alte platforme similare.
Agenția Națională de Administrare Fiscală subliniază și problema nedeclarării veniturilor de către influenceri și creatorii de conținut, care câștigă din activitățile lor pe rețelele de socializare precum:
- YouTube
- și TikTok
De asemenea, ANAF a mai observat că există deficiențe și în ceea ce privește modul de completare a declarației unice. Printre greșeli se numără completarea eronată sau incompletă în ceea ce privește veniturile.
Nu în ultimul rând, ANAF a mai descoperit ridicarea și utilizarea numerarului din casieria societății în interesul unor persoane cu funcții de decizie în societate. Asta fără să fie întocmite documente care să ateste ridicarea banilor. Mai mult, acestea acțiuni nu sunt evidențiate nici în operațiunile de contabilitate.
Veniturile care sunt impozabile
Conform articolului 61 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în versiunea sa actualizată, categoriile de venituri care sunt impozitate sunt următoarele:
- Venituri din activități independente conform definiției din articolul 67
- Venituri din drepturi de proprietate intelectuală conform definiției din articolul 70
- Venituri din salarii și asimilate salariilor conform definiției din articolul 76
- Venituri din cedarea folosinței bunurilor conform definiției din articolul 83
- Venituri din investiții conform definiției din articolul 91
- Venituri din pensii conform definiției din articolul 99
- Venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură conform definiției din articolul 103
- Venituri din premii și din jocuri de noroc conform definiției din articolul 108
- Venituri din transferul proprietăților imobiliare conform definiției din articolul 111
- Venituri din alte surse conform definițiilor din articolele 114 și 117